Образование

Урок по родолюбие край „Майка България” организираха четвъртокласници от ОУ „Димитър Благоев”

Инициативата за урока е на Мия Миланова и  Кристина Николова, ученици от IV „а” клас. През зимните месеци те споделили пред своите учители Таня Чолакова и Людмила Тодорова, че искат публично да покажат пред жителите на Велико Търново, че за тях думите България, родина, роден край са символ на обич, гордост и надежди. Увличат в ентусиазма си и своите съученици и заедно, обединени от мотото „Българин да се наричам – първа радост е за мене”, създават плакати с емблематични за страната ни обекти, съчетани с кратък исторически текст. Издирват и най-популярните детски стихотворения на българските класици, които днес четоха на случайни граждани в парка около паметника „Майка България”.

„Решихме, че рисуването на българското знаме, подаряването на знакови стихотворения на хората, предпочели да ни обърнат внимание, ще бъде нашият призив към тях – България това е нашата родина, това е земята, в която сме се родили и която обичаме”, каза Таня Чолакова.

За да реализират идеята на децата, учителите  търсят подкрепата на основателя на „Търново Рънс” Калин Василев. „Смятам, че организациите и хубавите идеи трябва да се подкрепят. Желанието на децата трябва да се храни, за да създават нещо. Готов съм да си променя графика и събитията само и само да видят, че някой им помага. Моята организация вече има набрано оборудване и за мен е щастие да го споделям с хората”, сподели Калин.

Урокът по родолюбие е част от флашмоб проекта на Чолакова и Тодорова за популяризиране на четеното на художествена литература сред малки и големи.