Култура

Уникална изложба от гоблени разказва българската история

Изложбата „Историческа памет в цветове и багри“ бе открита във Велико Търново. Чудесната експозиция включва ръчно изработени гоблени, създадени от Росица Бакалова. Компилацията е цяла художествена енциклопедия за славната българска история, за богатото ни културно наследство, традиции, обичаи, за природните дадености на България.
Изложбата е част от програмата за 110-годишнината от Независимостта и по много добър начин се вписва в поредицата от събития. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.
”Благодаря на Росица Бакалова за чудесния пример, който дава. Подобни родолюбиви инициативи обогатяват и същевременно опазват българското културно наследство.” – каза кметът на общината инж. Даниел Панов по повод изложбата.

Сред гостите на откриването бяха директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и народният представител Станислава Стоянова.

Росица Бакалова  е родом от великотърновското село Русаля. Бивша медицинска сестра и бивш преподават в Медицинския университет в София. Често гостува в чужбина с част от уникалната си колекция. Разработките й са над 800.