Любопитно Поминък

Уникален метод от НАСА дава пет реколти от малини

Иновативен метод за двойно по-голяма реколта от малини използва оранжерия в Троянско. Той е по технология на НАСА и е уникален за целия свят. България е единствената страна, която го прилага експериментално.

„Технологията използва най-ефективните спектри на светлината. Това са синият и червеният цвят. Тя е вдъхновена от лед фитолампите, които са на космическите станции. Досега се използват електрически фитолапми. Ние направихме опростен вариант като боядисахме оранжерията в тези два цвята и създадохме максимални услови за цялата площ. Прилага се за първа година у нас за посадъчен материал на ягоди и малини. Чрез тази технология се увеличават добивите и се съкращава вегетационния период.  От една площ може да се получат между 4 и 5 реколти. Експерименталната оранжерия в Троянско се разполага на 200 квадратни метра. Очаква се двойно да се увеличи добива, между 7-8 кг от квадратен метър засадена площ с малини”, обясни уникалния метод  Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

До 9 май, Арбанаси е домакин на XI-та Световна конференция на малинопроизводителите /СОМ/и Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните. На форума бяха представени множество доклади от страните членки на СОМ и споделени добри практики. Сред най-належащите проблеми в световен мащаб са глобалните климатични промени и липсата на работна ръка в сектора.

Кремена Крумова – Попова

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone