Денят Култура

Уникален бюст на ген. Сава Муткуров получи Велико Търново

Уникален бюст на ген. Сава Муткуров дари неговият правнук Александър Кирков на Инициативния комитет за издигане на паметник на първия български генерал във Велико Търново. Бюстът е с размери 60/60. Бил е в църквата „Св. Спас”, където е бил гробът на Муткуров. По-късно попада у сем. Киркови, които до днес са го съхранявали в гаража на жилището си в София. Според Денислав Сираков той е изработен от италиански скулптор от бял мрамор, взет от каменоломната, в която е работил Микеланджело.  В момента Сираков реставрира бюста, като споделя, че е бил доста занемарен,  поругаван от вандали и има поражения по носа и едната вежда. Почистването от мухъла се извършва с професионални италиански препарати, след което ще бъде кристализиран със специална смола и закаран на  3D скенер в столицата, обясни Сираков.

С решение на сдружението за издигане на паметник на ген. Сава Муткуров бюстът ще бъде поставен в парк „Марно поле”.

Бюст-паметникът на Муткуров, изработен от Денислав Сираков, ще бъде експониран вероятно в зала на българските регенти в Регионалния исторически музей.

Статуетка на ген. Сава Муткуров планират да връчват от сдружението ежегодно на курсант от Велико Търново, завършващ с отличен успех Националния военен университет. Статутът на  наградата, която ще има и парично изражение, се обсъжда, каза проф. Камарашев. Той съобщи още, че се планира изграждане и на паметник на регента и първи кмет на Търново след Освобождението Георги Живков.