Култура

„Улици и кораби. Gm” на Иван Станков се бори за Националната награда „Елиас Канети”

Новата книга с разкази на великотърновския преподавател проф. Иван Станков е сред седемте творби, номинирани за Националната литературна награда „Елиас Канети” 2017г. За наградата бяха постъпили 33 предложения – 31 в раздел „Белетристика” и две в раздел „Драматургия”. Специализираната комисия по селекция, номиниране и присъждане на НЛН „Елиас Канети“ 2017, е определила номинираните за престижното литературно отличие. От общо 33 творби, журито е класирало 7 от тях, съблюдавайки регламента и критериите за оценка на художествената стойност на всяка предложена творба, която трябва да съответства по хуманизъм и космополитност на идеите на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Номинираните 7 автори в раздел „Белетристика“ са Ангел Игов за романа „Кротките“Иван Станков за „Улици и кораби. Gm“Милен Русков за „Чамкория“Здравка Евтимова за „Юлски разкази“Момчил Николов – „Последната територия“Валери Стефанов за неговите „Любовни истории от Вавилонската библиотека“ и Димана Трънкова с „Празната пещера“. Номинации в раздел „Драматургия“ не са излъчени.

Творбите са селектирани от литературните критици проф. д-р Милена Кирова и доц. д-р Борис Минков, театроведа проф. д-р Виолета Дечева, носителя на НЛН „Елиас Канети” за 2005 Константин Илиев, председателя на Международно дружество „Елиас Канети” проф. дфн Пенка Ангелова, писателя и издател Явор Цанев и представителя на Община Русе Владислав Атанасов.

Носителят на престижната награда за 2017 година ще стане известен на 31 октомври т.г. на тържествена церемония в Русе. Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, победителят ще получи и парична награда в размер на 5000 лв.

Националната литературна награда „Елиас Канети“ е учредена от Община Русе и Международното дружество „Елиас Канети“ през 2005г., в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист. Наградата се връчва на всеки две години, а досегашните лауреати в раздел „Белетристика“ са Константин Илиев, Алек Попов, Ивайла Александрова, Галин Никифоров и Милен Русков. В раздел „Драматургия“ лауреати са Георги Тенев и Иван Добчев. През 2015г. наградата получи Христо Карастоянов за романа си „Една и съща нощ“.