Култура Община

„Улица на буквите“ очаква малки и големи на Самоводската чаршия за книжен базар и уъркшопове

„Улица на буквите“ се казва проектът на сдружение „Самоводска чаршия“, част от Културния календар на Община Велико Търново и съфинансиран от нея. Той ще се проведе в периода 21-24 май на едноименната емблематична за града улица.  Идеята му е да се отбележи 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност по подобаващ начин и да въведе както малките, така и големите в света на книгите и да зарадва любителите на четенето. По време на събитието ще се състоят няколко работилници по калиграфия, типография и книговезене.

За посетителите ще е отворен и книжен базар с представители издателства, като „Кибеа“, „Фабер“, „Лемур“, университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, „Ракета“ „Хеликон“, самостоятелни творци.

С поставени макети на букви от азбуката ще бъде организирана игра „Отгатни, сподели и спечели“ с предметни награди осигурени от сдружение „Самоводска чаршия“.

Работилници /уоркшоп/:

21 май

14:00 – 18:00 – Работилница /уъркшоп/ „Калиграфия“ с преподавател от ВТУ – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека.

Практическо занимание по калиграфия, в което участниците ще използват професионални калиграфски инструменти и техники и ще открият красотата на изкуството на калиграфията. Занятието има за цел да провокира  хората да преоткрият удоволствието от писането на ръка и да надгради знанията им за буквите като обект на изкуството В света на съвременните технологии все по често пишем на клавиатура и се отдалечаваме от сетивната връзка с буквите.

Всички материали са осигурени по проекта.

22 май

10:00 – 13:00 – Работилница /уъркшоп/ „Типография с ръчен набор“ с преподавател от ВТУ – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека

Типография (type = отпечатък, graphia = пиша) е изкуство и техника за полагане на видове писмени субекти като знаци, като се използва комбинация от шрифтове, размери, дължина на редовете, интервал между редовете, индивидуален и общ интервал между буквите.

Предварително създадени букви с различна големина и шрифт ще се създадат отпечатъци, чрез оцветяване  и полагането им върху хартия с големина 50/70см. Новосъздадените творби ще послужат при провеждането следващата работилница по книговезане за създаването на арт книга.

Всички материали са осигурени по проекта.

15:00-18:00 Работилница /уъркшоп/ „Книговезане“ водещ майстори от  сдружението – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека.

Книговезане, изработване и ръчно украсяване на книги -един позабравен български занаят в днешно време.

От създадените отпечатъци от работилница „Типография с ръчен набор“ ще се изгради книжно тяло  за  арт книга, за която ще се изработи кожена корица и ръчно ще се пришият страниците.

Всички материали са осигурени по проекта.

Програма на „Улица на буквите“:

21 май

12:00 – Откриване на „Улица на буквите“ и книжен базар.

12:00 – 19:00 – Книжен базар – продажба на книги.

14:00 – 18:00 – Работилница /уъркшоп/ „Калиграфия“ с преподавател от ВТУ – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека

22 май

10:00 – 19:00 – Книжен базар – продажба на книги.

10:00 – 13:00 – Работилница /уъркшоп/ „Типография с ръчен набор“ с преподавател от ВТУ – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека

15:00 – 18:00 – Работилница /уъркшоп/ „Книговезане“ с водещ – майстори от  Сдружението – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека

23 май

10:00 – 19:00 – Книжен базар – продажба на книги.

24 май

10:00 – 16:00 – Книжен базар -продажба на книги.

10:00-16:00 – Работилница /уъркшоп/ „Типография с ръчен набор“ и „Книговезане“ с водещ – майстори от  Сдружението – нужно е предварително записване. Група до 10/12 човека

За целия период на проекта 21-24 май ще се проведе игра с букви: „Отгатни, сподели и спечели“ с предметни награди, осигурени от членовете на сдружението.

16 букви с височина  70 см, в разбъркан ред и разположени между ателиета на занаятчиите и книжния базар,  образуват словосъчетание. Всеки участник трябва да ги открие и отгатне словосъчетанието. Сканирайки кюар кода на произволна буква, ще бъде отведен до публикация във Фейсбук която трябва да сподели, а в коментара да изпише образувалото се словосъчетание. Чрез томбола на 10 човека от позналите и споделили публикацията ще  бъдат раздадени предметни награди, осигурени от членовете на сдружението.