Икономика Поминък

Улесняват работата на две места след промените в Кодекса на труда

Хората вече по-лесно може да работят на две места. Това стана ясно на семинар за промените в Кодекса на труда (КТ), които влязоха в сила от 1 август.

Досега в трудовия договор можеше да бъде записано, че работникът не може да работи на друго място. С промените основният работодател може да забрани на хората си да работят на второ място само с цел защита на търговската тайна и за предотвратяване конфликт на интереси. В Кодекса на труда, обаче не е записано точно какво означават понятията защита на търговската тайна и конфликт на интереси, затова в трудовия договор между работник и фирма това може да бъде уточнено.

Промените в Кодекса дават право на бащите и осиновителите да ползват два месеца допълнителен отпуск докато детето навърши осем години. Отпускът може да бъде взет наведнъж или на части, например за по една-две седмици. Работодателят не може да откаже да пусне хората си в такъв отпуск, но бащата трябва да напише заявление, че иска да ползва отпуска поне 10 дни предварително. Важно е да се знае, че отпускът се брои в календарни дни, а не в работни. Ако човек си вземе отпуск две поредни седмици заедно със събота и неделя между тях, че се окаже, че е ползвал 12 дни отпуск, а не 10. В Кодекса на труда, обаче не е забранено човек да си пусне две молби за отпуск – за двете седмици от понеделник до петък, а работодателят няма право да му откаже.

Ако майката е прехвърлила част от отпуска си за отглеждане на дете на бащата, допълнителният отпуск от два месеца ще бъде намален с ползваните вече дни. Ако бащата е ползвал над два месеца от майката, няма право на допълнителен отпуск.
Обезщетението, което бащите ще получават при ползване на двата месеца допълнителен отпуск за 2022 г. е по 710 лв. на месец, без значение на каква заплата са осигурявани. За следващите години сумата ще бъде записвана в закона за бюджета на общественото осигуряване.

Две трети от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи, а 85 на сто от бизнеса предлагат смесени форми на работа – от вкъщи и от офиса. Това показва ново проучване на иновативна кариерна платформа, проведено през периода август – септември тази година сред 1200 наети и 500 работодатели.

Данните от допитването показват, че към момента 58 процента от българите работят предимно от вкъщи, въпреки, че пандемията отмина. 42 на сто се трудят от офиса. Причините, поради които служителите предпочитат дистанционния труд, са по-голяма продуктивност, възможност за поемане на допълнителни ангажименти или втора работа, както и по-добро съчетаване на работата с грижата за семейството, децата и домакинството. Ежедневното пътуване до офиса отнема доста време, което работещите от дома си могат да използват, за да бъдат по продуктивни в работата си. Освен това при работа от вкъщи хората пестят пари за транспорт, които при високите цени на горивата никак не са малки.

Идеята служителите да работят само от вкъщи подкрепят едва 11 на сто от работодателите, 85 процента от тях търсят баланс, а само един от трима шефове са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса.