Култура

Украински художник подреди свои творби във Велико Търново

Втора самостоятелна изложба представя във Велико Търново украинският художник Игор Однодворски. Експозицията бе открита снощи в залите „Рафаел Михайлов”. Животът и емоциите в него вдъхновяват Игор и 24-те платна, подбрани за арт събитието. Творецът живее в Одеса, на 300 метра от морето. „Морето е различно през деня и през нощта. Различно е и през отделните сезони. Непрекъснато се променя, а с него – и самите ние”, коментира в интервю за Общинското радио художникът.

Негови приятели от художествените среди в старата столица са тези, които го карат да организира първата си изложба тук. Тогава подрежда свои творби отново в залите „Рафаел Михайлов”, които са любими за твореца. „В Одеса, въпреки че е много по-голям град от Велико Търново, има големи театри, опери, има и галерии. Но такова голямо изложбено пространство като вашето нямаме, прекрасно е”, допълни Игор.

Той отсяда при свои приятели във великотърновското село Пчелище. Дори някои от картините, представени в изложбата, изобразяват живота в населеното място. Сред любимите му творби са натюрмортите с цветни бутилки, които изобразяват пречупването на светлината през различните сезони. Център в една от картините е 13-годишната му дъщеря, чиято сянка с мобилен телефон, залепен до ухото, казва всичко за младото поколение. Интерес предизвиква кучето Буцефал, което също е герой от картините на художника. Дори до скоро четирикракият приятел е бил верен спътник на Игор по време на изложбите, но заради възрастта си 15-годишното куче в момента е в Одеса.

Игор е общителен човек и бързо намира помощници около Велико Търново. Лесно убеждава десетина местни възрастни мъже да му помогнат да направи рамките за картините. Творецът споделя, че се чувства еднакво добре и във Велико Търново, и в Одеса. Наскоро той е бил и в Африка, а от там са и няколко творби, намерили място в експозицията. Тя ще остане отворена за посетители до 24 август.