Култура

Украинската художничка Жанна Кадирова представя във Велико Тръново попъп изложбата „Паляница“

Едно от големите имена на сцената на съвременното визуално изкуство в Украйна, Жанна Кадирова идва във Велико Тръново на 28 ноември от 18:00 ч. по покана на Федир Александрович, украински артист, който живее в старата столица от 2022 г. Тя ще представи авторска творба озаглавена „Паляница“ („Palianytsia“), в попъп изложба. Мястото е пространство за изкуство и култура ТАМ на ул. Велчо Джамджията 16, при вход свободен. През 2022 г. изложбата бе част от програмата на Венецианското биенале за съвременно изкуство.

„Паляница“ означава „хляб“. „От началото на войната, която Русия обяви на Украйна, думата паляница се превърна в символ, тъй като руските окупатори не са способни да я произнасят правилно. Тя стана лозунг, който разграничава недвусмислено приятелите от враговете.“ С тези думи Жанна Кадирова описва своята концепция.

Творбата представлява хлябове, някои от които нарязани на филии. Кадирова създава скулптурите от гладки речни камъни, които събира от планинска река близо до малко село в Западна Украйна, където се преселва в началото на войната заедно със съавтора на творбата Денис Рубан.

Творческата работа по създаването на „Паляница“ помага на Кадирова да намери смисъл да продължи в първите дни след началото на войната. „Всеки акт на творчество помага на хората да бъдат видяни, и гласовете им да бъдат чути“, смята художничката.