Образование

Удължаване на летния семестър искат студентите във висшите училища по изкуства

За удължаване на летния семестър с не по-малко от 30 дни  настояват студентите от висшите училища по изкуства. Те предлагат още организиране на допълнителни часове за практичните занятия в реална среда. „ Проблемът е, че практично-приложните дисциплини няма как да бъдат предавани онлайн. Знаете, че е трудно някой да учи някого на актьорско майсторство или изобразително изкуство от разстояние”, коментира пред Общинското радио председателят на Студентския съвет при Великотърновския университет Александър Узунов. Той съобщи, че от Факултета по изобразително изкуство в старата столица подобни предложения не са постъпвали. „Инициативата е на Националната художествена академия, Националната академия за театрално и филмово изкуство и Колежа „Любен Гройс”, уточни Узунов.

„Студентите да бъдат освободени от заверяване на предметите за летен семестър на учебната 2019/2020 година.  Държавните изпити и дипломните защити да бъдат проведени на закрити врати в периода юли-септември 2020 година при спазването на всички противоепидемиологични мерки или провеждане онлайн – според спецификата на предмета. Държавните изпити по сценични изкуства да бъдат излъчвани онлайн в определена от висшите училища платформа, както и по социалните канали на вузовете. Дипломните защити в специалности от изящни и приложни изкуства да бъдат проведени при закрити врати, като проектите  бъдат изложени в онлайн галерия”, предлагат още бъдещите професионални художници, актьори и музиканти.

Техните позиции са приети от националното ръководство на студентските съвети и вече са изпратени в Министерството на образованието и науката.