Образование

Удари школският звънец за Спортно училище „Георги Живков”

Започна учебната година в Спортно училище „Георги Живков” във Велико Търново. Школският звънец посрещна учениците в обновена учебно-тренировъчна база. Със средства по Оперативна програма  „Региони в растеж” са въведени мерки за енергийна ефективност, направено е външно саниране, подменена е отоплителната инсталация,  в общежитието са обзаведени дванадесет нови стаи. С тях местата за живеене се увеличиха от 96 на 132, отбеляза директорът Снежина Михова. В спортния център е възстановен басейнът, а до края на месеца се очаква и завършването на тренировъчното футболно игрище.

От тази година учебното заведение има свой патрон. Това е Георги Живков, първият следосвобожденски кмет на Търново, неколкократен народен представител, три пъти председател на Народното събрание, два пъти министър на народното просвещение, основополжник на спортното движение у нас, регент на Княжество България. Името на патрона беше предложено от Инициативен комитет „Сава Муткуров”. По-късно идеята беше приета от Педагогическия съвет и утвърдена със заповед на министъра на образованието и науката.

На официалната церемония присъстваха кметът на Общината Даниел Панов, неговите заместници Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, представители на образователни институции, спортни деятели.

„Вие вече сте част от семейството на българския спорт. Вдъхновявайте се от постиженията на плеядата великотърновски спортисти, за да бъдете част от тях. Пожелавам ви медалите да греят като съзвездие на гърдите ви и помнете, че вие носите отговорност не само за името си, а за името на спортния клуб, за когото се състезавате, за Велико Търново и България”, каза Снежина Михова и пожела на петокласниците да запишат имената си със златни букви в книгата на спортната слава, да следват мечтите си с талант и дръзновение.

В приветствието си кметът Даниел Панов припомни, че училището е възстановено през 2012 г. , 17 години след закриването му. И пожела на учениците да пазят направеното и да помнят, че Георги Живков е бележит българин и търновец.

Венелин Иванов от ИК „Сава Муткуров” връчи екземпляри от издадената ръкописна биография на Георги Живков, написана от неговата сестра Вела Благоева. „Гордейте се с патрона си и с успехите си прославяйте името му и името на Велико Търново по света”, каза Иванов.

Символичният олимпийски огън запали Марин Маринов от 10 „б” клас. Той е състезател на спортен клуб „Етър Виктори 2011” с треньор Николай Викторов. Марин е носител на купа „Най-резултатен състезател”. Има златен медал на държавния личен шампионат по борба свободен стил за момчета в категория 38 килограма.