Здравеопазване

Увеличиха с 20 леглата във великотърновската педиатрия

Над 50 деца лекуват в момента в педиатричното отделение на областната болница във Велико Търново. „Сутринта бяха 51, до обяд приехме още шест, изписахме четирима пациенти. Най-засегнатата възрастова група засега е от 2 до 6 години. Предишния сезон лекувахме първо по-големите деца, но тая зима първоначално потърпевши от вирусите са  по-малките”, сподели д-р Валентин Точков – началник на отделението. Той увери, че то работи с ефективна организация и спокойно. Отпуснати са още 20 легла в педиатрията над капацитета й от 31. Те са разположени в занималнята и функционалния кабинет. При необходимост ще се ползва една стая и в очното отделение на областната болница. Има достатъчно противовирусни препарати и други медикаменти за лечение на най-малките й пациенти. В момента са изолирани 17 деца с грип, има настанени с фарингити, ларингити, след усложнения с пневмонии и бронхити.

Повече от 2000 деца са лекувани през миналата година в педиатричното отделение на областната болница във Велико Търново. Над 200 са били пациентите му само през февруари, когато е пил пикът на грипната епидемия. С респираторни заболявания най-често се справя екипът, като процентът на пневмониите е най-голям. Той е лекувал на практика цялата патология на детските заболявания, но основно са били още бронхити, фарингити, ларингити, зачестили стомашно-чревни и други.

Педиатрията във Велико Търново е с най-високото трето ниво на компетентност, което отговаря на ранга на клиника”, обясни още началникът му д-р Валентин Точков.