Политика

Увеличава се броят на желаещите да възстановят членството си в БСП Велико Търново

Увеличава се броят на желаещите да възстановят членството си в БСП след провеждането на прекия избор за председател на политическата организация.  Имаме  заявления от хора, нечленували досега в БСП, но симпатизиращи на лявата идея. Това заяви на пресконференция областният лидер на партията Петко Тюфекчиев. Той уточни, че след 50-ия юбилеен конгрес на БСП шестима социалисти от областта са избрани за членове на Националния съвет. Мариана Бояджиева, Весела Лечева и Петко Тюфекчиев са представителите от Велико Търново. Емилия Жилиева от Лясковец, Огнян Стоянов от Горна Оряховица и инж. Пламен Чернев от Сухиндол са останалите членове на ръководния орган. Областта ще бъде представена и в Общопартийната контролна комисия, след като Катя Петрова от Стражица беше избрана за неин член.
Петко Тюфекчиев съобщи, че във Великотърновска област избирателната активност в преките избори за председател на партията е била сред най-високите –  76,9% при 70% за страната.

„През последните четири години БСП беше ударна опозиция. БСП не влезе в явни и скрити договорки, при положение че се предлагаха постове и за председател на Народно събрание, и министерски кресла, но отстоя – не предаде 1 милион избиратели, които гласуваха за нас. Единствено ние създадохме плана „Визия за България” преди две години след широко обществено обсъждане, с участието на множество експерти, не само членове на БСП, т.е. ние сме готови с план за управление на България да поемем отговорността и да реализираме успешен мандат”, подчерта Тюфекчиев..

Областният председател отчете още „БСП спечели президентските избори, показа, че ГЕРБ може да бъде победена.  БСП удвои от 37 на 80 депутатите в парламентарната си група. БСП единствена увеличи евродепутатите си от 4 на 5, увеличиха се и кметовете, и общинските съветници, спечелихме и 4 областни града. Промяната в партията доведе до тенденция, която показва, че във всички избори имаме  нарастващо доверие от хората и имаме всички предпоставки и основания да се борим за първа политическа сила на каквито и да са избори – предсрочни или редовни парламентарни избори”, отбеляза местният лидер на социалистите.

Като успех Тюфекчиев открои и въведената мандатност – три мандата за депутат и два – за председател на партията, с което е дала път на младите хора да влязат в политиката.

Той обясни, че след първото заседание на новия Национален съвет на БСП  започва дебат за новата политическа програма на партията, включително и за коалиционните партньори, която ще бъде утвърдена след вътрешен референдум.