Любопитно

„Тя във Велико Търново“ разказва историите на активните жени

Срещите „Тя във… “ стартират във Велико Търново. Първата сбирка ще е на 2 октомври от 19,00 часа в „ТАМ“.  Поредицата се организира от фондация „Академия „Екатерина Каравелова“. Началото е поставено през месец май миналата година в Пловдив. Следват срещи във Варна, Габрово, а от 2019-а поредицата ще се провежда още в старопрестолния град и Сандански.

„Основната цел на сбирките е да се покажат активните жени в различните региони на страната. На всяко събитие има по две дами в ролята на говорители, които разказват за житейския и професионалния си път в рамките на 20 минути. След това е отделено време за разговори и въпроси. На 2 октомври своите истории ще разкажат Пламена Славчева и Иванка Стефанова“, обясни Деница Милушева, член на фондацията и организатор на срещите във Велико Търново. Тя уточни, че събитията ще се провеждат регулярно-в първата сряда на всеки месец.

Пламена е главен оперативен директор на мобилното приложение „Предизвикателството на Дарвин“,създадено от пра-правнук на Чарлз Дарвин, което има за цел промяна на поведението към по-природосъобразен начин на живот. Пламена е също отдадена на документалното кино, а късометражният ѝ филм за Крис Дарвин „Сърце в природата“ ѝ носи номинация на престижния филмов фестивал в Кан.

Иванка Стефанова  е старши учител в ДГ „Ален мак“, град Велико Търново. Има почти 40-годишен педагогически стаж само като детски учител. Голямата ѝ страст е творчеството посветено на деца – пише стихчета за децата, както и сценарии за детски тържества и празници.

„Избрахме две дами с различни професии и интереси, за да обхванем по-широк кръг от хора. След края на първата среща ще бъдат номинирани следващите говорители. Те се предлагат от присъстващите на събитието и се селектират от екипа на Академия „Екатерина Каравелова“, допълни Деница Милушева.

„Тя във…“ е част от редица инициативи, които Академия „Екатерина Каравелова“ провежда с цел овластяване на жени и насърчаване на обмяната на опит. Фондацията стартира дейността си през 2017-а с обучения в малките населени места в Северозападна България.“ Наш координатор на място беше Здравка Гергова. Обученията бяха предназначени за момичета в прогимназиален етап. Всеки петък след училище се провеждаха уроци по мотивация, за справяне с конфликтни ситуации. Радостна съм да споделя, че две години по-късно продължаваме да поддържаме контакт с някои от момичета. През май миналата година организирах обучение в Пловдив „Гражданско участие“. Така се роди идеята и за срещите „Тя във…“, обясни Марина Кисьова де Хеус, създател на фондацията.

Миналата година Марина бе част от класацията „40 под 40“.  Целта ѝ е чрез обученията и срещите да вдъхновят дамите и да предоставят подкрепа на жените. „Искаме всяка една представителка на нежния пол да получи своето сигурно място, където намира съмишленици, а не конкуренция“, допълни Марина.