Култура

„Търновче“ се представи блестящо в Международния фолклорен фестивал в Паралия Катерини

Детско-юношеският танцов ансамбъл „Търновче“ участва в Международния фолклорен фестивал в гръцкия град Паралия Катерини от 12 до 17 август. В концертната вечер двете групи на великотърновските танцьори се изявиха с по два танца от различни етнографски области на България. Те плениха многобройната публика със сложността на композициите и майсторските си изпълнения, за което заслужено получиха много аплодисменти.

Фестивалът започна с дефиле по улиците на курортния град. Освен участие в него, децата имаха възможност да посетят и някои от забележителностите на Гърция, сред които и едно от нейните чудеса – Метеора. Поканата за участие в Паралия Катерини получихме от Драган Петкович. Той е  президент на фестивала в гръцкия град и утвърдена личност в Европейската асоциация на фолклорните фестивали, организатор и на други такива форуми в европейски градове.  От него получихме за представянето си специален сертификат, даващ ни възможност за участие с преференции в организирани други негови фестивали. Получихме и покана за Прага през септември, която предстои да обсъдим“, разказа Анелия Вачева – председател на Сдружение Фолклорен ансамбъл „Търновче“. Тя сподели, че в Гърция са пътували и танцували средната и голямата група на Детско-юношеския ансамбъл „Търновче“, които са били на възраст от 9 до 18 години. За част от тях това е първо участие на международна сцена. Във фолклорния фестивал в гръцкия град Паралия Катерини великотърновските деца са се изявили заедно с танцьори от Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и Хърватска. От България участие е имала и формация от Казанлък.

През следващите дни танцов клуб „Търновград“ заминава за участие в Международен фолклорен фестивал в Чанаккале в Турция.