Община

Търновци сменят старите печки по проект с европейско финансиране

Велико Търново съвместно със София, Монтана, Русе, Стара Загора и Бургас ще реализира дейности по проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух”. Той е по програма „Лайф плюс” на Европейската комисия и е първият по рода си в България, съобщи зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. Очаква се в следващите шест години близо 500 домакинства в градовете партньори да подменят старите си печки на твърдо гориво с алтернативни устройства за пелети и природен газ.

16,6 милиона евро е общата стойност на проекта, от които 10 милиона евро са безвъзмездна финансова помощ. Старата българска столица получава 550 хиляди евро, а съфинансирането от общинския бюджет ще е около 368 хиляди евро, уточни Данева.  По думите й все още не са определени критериите към кандидатите и зоните, в които ще сменят уредите за отопление.

Предвижда се за следващия есенно-зимен сезон 70 домакинства да се възползват от безплатната придобивка.

В момента Експертен център към неправителствена организация  провежда социологическо проучване сред населението на града. Той ще обследва и най-замърсените зони. Според неофициални данни във Велико Търново това са кварталите „Акация”, „Асенов” и „Варуша”, обясни началникът на отдел „Околна среда” Зорница Кънчева.

В рамките на проекта ще бъдат монтирани и две мониторингови станции, които ще измерват в реално време чистота на въздуха, като информацията се публикува и на сайта на Общината.

„ С изпълнение на дейностите по проекта очакваме подобряване на качеството и чистотата на въздуха, повишаване на качеството на живот и на привлекателността на градовете както за местните жители, така и за бизнеса и туристите”, обобщи Снежана Данева.