Любопитно

Търновци правят речно пристанище на Янтра през 20-те години на миналия век

Интересни факти за дейността на търновския клон  от Българския народен морски сговор представя в книгата си „Морето на Българина” д-р Радка Пенчева. В специална глава от изследването по темата  тя увлекателно разказва за разнообразните инициативи на организацията, която във Велико Търново се създава през втората половина на 1923 година.

Акцент на клона е развиването на плувните и гребните спортове в старата столица, но реално дейността на търновския клон  от Българския народен морски сговор организира много разнообразни събития през 20-те години на миналия век – спортни, туристически, образователни, културни, благотворителни… Младежите от спортния легион към местния клон участват в различни състезания по гребни спортове и печелят отличия. Членовете на търновската организация са и едни от първите, закупили две лодки, които много са им служили. Всичко това заслужено им създава име на едни от най-активните в страната.

Най-значимо обаче е създаденото с много ентусиазъм и доброволен труд от търновци речно пристанище на Янтра, с две тераси и голям площад към него.  През 1923 година там е хвърлен кръстът на Богоявление обяснява д-р Радка Пенчева.. Пет години по-късно в Търново е организиран събор на Българския народен морски сговор, където се поставя въпросът за излаз на страната ни на Бяло море.

За представяне активната дейност на търновския клон  от Българския народен морски сговор в книгата си „Морето на Българина” д-р Радка Пенчева се позовава на списание „Морски сговор” – едно от най-авторитетните издания през този период на миналия век.