Образование

Търновци могат да се включат във фестивал на науката

Пролетен фестивал на науката се организира за първи път в страната, а инициатор на проявата е Сдружението „Апетит за образование чрез практика“.

Събитието, което ще се проведе в НДК през април е отворено за участници от цялата страна, като за по-малко от месец 1000 са регистриралите се за него. То цели да представи науката чрез практически уроци и демонстрации, подходящи за всички възрастови групи – от малки деца до родители.

Фестивалът е насочен към науката, нейните особености, за участие в него се попълва регистрационна форма. Повече – чуйте в звуковия файл от Габриела Григорова, една от организаторите.

 

 

За себе си инициаторите разказват:

Проектът „Апетит за образование чрез практика“ стартира своя път още преди години. Първоначално Георги бе инициатора, който имаше мечта да реализира подобна инициатива в България, а след това, с две-три години закъснение, се присъединих и аз. Проектът цели не само да развива талантливите деца на България – независимо от населеното място, в което учат и се развиват, но и да подпомогне дейността на всички учени, професори, изследователи, хора на културата и науката, за които ценностите и качественото неформално практическо образование е много по-важно от преподаването на теория в училище. Целта ни е да установим връзка и зависимост между именно тези професионалисти и бъдещето ни, визирам децата, а благодарение на това и да създадем общност, в която да творим, създаваме, усъвършенстваме своите знания, познания и умения. До момента като инициативи на проекта сме усъществили контакт и партньорства с акредитирани институции като Българска Академия на науките и по-голяма част от нейните институции под крило, НДК, БГ Наука, Дарик Радио, БНР, имаме подкрепа и на доста медийни партньори като Topnovini, MediaBricks, ПоПоТам, YOUTHub, TimeHeroes и много други. През месец юли дадохме началото като направихме кратко представяне на проекта в литературен клуб „Перото“, а през месец Септември имахме две изяви – една, от които бе организирана от нас – Фестивал по интереси, който се проведе на 15-ти септември в парка на НДК и пожъна повече от желания за нас успех. След това, в края на месеца имахме възможността да участваме по покана на София Тех Парк в Европейска нощ на учените, където еуфорията и фурорът от участието ни не останаха незабелязани. Така, смело напред, почти година по-късно, екипът ни се увеличава, растем и изграждаме структура, с надеждата, че скоро ще успеем да създадем необходимата промяна.