Култура

Търновски фолклорни клубове с призови места от международния фестивал „Море от ритми” в Балчик

Две призови места завоюваха две танцови формации от Велико Търново в Осмия международен фолклорен фестивал „Море от ритми” в Балчик – „Търновска царица“ и „Плетеница“.

Голямата награда в категория „Танцови състави и ансамбли – трета възрастова група” в раздел „Обработен фолклор” грабнаха талантите от любителската танцова формация „Търновска царица”. В голяма конкуренция – 17 състава плюс осем от чужбина, те спечелиха сърцата на публиката.

„За поредна година участваме в този фестивал, преди се изявявахме в раздел „клубове”. От миналата година се променихме като формация за сценични танци и вече участваме в друг раздел – за обработен фолклор. Представихме се със сюжетен тематичен танц  в три части  в рамките на 9 минути и  57 секунди. Журито бе изумено – то не знаеше какво се е случило на сцената, беше прекрасно и емоционално. Чувстваме се изключително заредени, изкарахме прекрасни празнични дни”, сподели за Общинското радио ръководителят на ФТФ „Търновска царица” Георги Радев. Заедно с танцьорите над 18-годишна възраст, завоювали голямата награда, в Балчик се изявиха и децата от детско-юношеския състав на формацията. Те представиха пред публиката два танца – от Северняшката и Шопската етнографска област. „Удоволствие за мен беше, че ги виждам на сцената. Но все още им липсва тази обиграност. За големите това е поредно голямо признание”, допълни Георги Радев.

Второто място в раздел „клубове” за участие и отлично представяне и принос в запазване на българския фолклор в Балчик завоюва още една великотърновска формация –  танцов клуб „Плетеница”. Това е първо участие във фестивал с конкурсен характер за младата формация, която се представи отлично с две автентични български хора и впечатли журито. „Еуфорията е огромна, за първи път „Плетеница” участва в международен фестивал, за първи път сме извън Велико Търново заедно за по-дълго време. Не отидохме в Балчик за наградата, а да се забавляваме. В крайна сметка трудът ни беше възнаграден и всички ние сме щастливи, безумно щастливи! Доказахме си, че когато правим нещата с любов, те се получават. 70 процента от участниците от „Плетеница” са част от групата за начинаещи, които танцуват от 9-10 месеца. Наистина е голямо постижение за танцьорите – всеки един от тях даде максимума от себе си. Благодаря им”, емоционално сподели ръководителят и създател на клуб „Плетеница” Николай Корчев. Той допълни, че сумата от паричната награда на формацията ще бъда дарена за благотворителност. „Идва зима, надяваме се да зарадваме поне едно семейство в нужда”, посочи Корчев.

Фолклорният фестивал „Море от ритми” се организира от Сдружение с нестопанска цел „За Балчик” с подкрепата на Община Балчик и се провежда под патронажа на кмета на морския град Николай Ангелов  и съдействието на партньори и спонсори. Събитието е с конкурсен характер, а право на участие в него имаха любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от различни възрасти, танцьори и певци от музикални училища, паралелки, школи, представителни ансамбли и състави. Събитието мотивира и дава възможност за стремеж към съвършенство, съпоставя труд, амбиции и постижения, стимулира емоционалното усещане на участници и публика. „Щастлив съм, че Велико Търново бе представено от два състава – „Търновска царица” и „Плетеница”, и двата бяха наградени. Ние сме сърцето на България и то тупти в неравноделен ритъм”, каза за финал Николай Корчев.