Любопитно

Търновски програмисти изнудвани с „порно компромати”

В своята група в социалната мрежа търновски програмисти споделиха, че са получили и-мейли, привидно изпратени от собствените им електронни пощи. И това – навръх Европейския ден за защита на личните данни. В текста на писмото се казва:

„Здравей, както забелязваш – пращам ти и-мейл от собствения ти профил. Това означава, че имам пълен достъп до него и те наблюдавам от няколко месеца. Факт е, че си заразен със малуер (зловреден софтуер) през сайт за възрастни, който си посетил. Ако не ти е ясно как стоят нещата – ще ти обясня: Троянският кон ми дава пълен достъп и контрол върху твоя компютър и други устройства. Това значи, че виждам всичко на екрана ти, свързан съм с твоята камера и микрофон, без да знаеш. Също имам списък с всичките ти контакти и кореспонденция. Защо антивирусната ти програма не ме засече? Отговор: Малуерът ми ползва драйвера й, ъпдейтвам „подписа” му на всеки 4 часа, така че антивирусната ти остава „мълчалива“.

Заснех видео, което показва как се самозадоволяваш – в лявата страна на екрана си ти, а в дясната са клиповете, които си гледал. С едно кликване на мишката мога да го изпратя на всичките ти контакти в пощата и социалните мрежи. Ако искаш да предотвратиш това – преведи ми 671 $ на посочения биткойн адрес, ако не знаеш как – питай Гугъл. След като получа плащането ще изтрия видеоклиповете и повече никога няма да имаме вземане-даване един с друг. Давам ти 48 часа. Ще видя кога си отворил писмото и ще почна да отброявам. Ако се оплачеш някъде или споделиш това съобщение с когото и да е ще пусна видеото незабавно. Няма смисъл да опитваш – този мейл не може да бъде проследен, не прави грешки.”

Само че търновските програмисти го проследиха и се оказа, че мнимият порно терорист живее някъде в Полша – ето тук.

„SMTP позволява да се изпраща от измислен адрес, но ако разгледаш хедъра, ще видиш реалния пощенски сървър на изпащача. Най вероятно е спам и няма нищо страшно. Received: from 088156133176.dynamic-ww-04.vectranet.pl ([88.156.133.176]:54787) о се вижда и без проверка, че е динамичен IP адрес и е от Полша Триеш и го игнорираш. Най вероятно е албански вирус от типа: „Хакнат си, дай пари“, обясниха те.

Така, че – внимавайте 😉