Култура

Търновският музей оглави новия брой на сп. Българска наука

Заглавието „Велико Търново – Разходка в древността” излезе в новия брой на сп. Българска наука. Изданието се разпространява безплатно онлайн от Сдружение „Форум Наука”. Автор на статията е Росица Ташкова, която в края на май е посетила Археологическия музей в старата столица. Своите впечатления от откритите праисторически и тракийски богатства, на територията на днешния град тя обстойно е описала в страниците на научното издание, а неин екскурзовод в древността е Петя Иванова. Своето преживяване Тошкова публикувала и в най-голямата платформа за видеоразпространение.

Всички артефакти в Археологическия музей на Велико Търново са много ценни, тъй като ни дават сведения за тези, които са обитавали земите ни хиляди години преди нас”, споделя с вълнение авторката. В рамките на своята обиколка, тя е успяла да разгледа както най-древните намерени предмети от селищната могила от с. Самоводене, едно от най-големите неолитни селища на целия полуостров, през златните накити от Хотнишката могила, така чак до тракийските погребения край с. Големани, проучвани от директора на музея д-р Иван Църов.

Всички тези, а и много други безценни артефакти, търновци и гостите на града могат да разгледат в Археологическия музей, всеки ден от седмицата без понеделник. Всеки последен четвъртък на месеца музеите в цялата страна приемат посетители при вход свободен.

Снимка: РИМ – Велико Търново