Образование

Търновските зрелостници предпочитат Нидерландия за обучение в чужбина

Нидерландия е най-предпочитаната дестинация за обучение в чужбина от зрелостниците в област Велико Търново. Това заяви пред Общинското радио професионалният образователен консултант Мария Димитрова. „Тя е най-желаната, тъй като извън Великобритания, която вече не е част от Европейския съюз, предлага най-голямо разнообразие на специалности на английски език и  обхваща всички професионални направления, сред които са  компютърни науки, софтуерно инженерство, бизнес и предприемачество,  психология, международно право и политика. Другият плюс е, че тя е  третата държава в Европа след Великобритания и Ирландия, в която хората, които живеят там, говорят английски език, и не е необходимо да знаеш местния език и да се справяш с ежедневието, както е в Германия и Франция. Другата причина е таксата, която  е около 2000 евро на година и има възможност да се кандидатства за кредит, който се изплаща след завършване. Освен това Нидерландия стана известна и с академиите си по изкуства, с програмите на английски език в сферите на графичния и интериорния дизайн, анимацията, илюстрацията“, обясни Димитрова.

Университетите в Германия и Австрия са също популярни сред младите хора в региона.  „Засилен интерес наблюдаваме и към Белгия, която  предлага бакалавърски и магистърски програми на английски език. Таксите са примамливи – около 980 евро, като бакалавърската степен за разлика от България е 3 години“, допълни образователният експерт.

По нейни думи от няколко години Италия също примамва кандидати, които могат да учат  на английски език дизайн, архитектура, мода, медицина, политика и икономика.

Кандидатстудентската кампания за обучение в чуждестранни висши училища е в разгара си.   „Препоръчителният срок за подаване на документи е през март – април догодина, за да има време да се организира кандидатстването за стипендии, както и настаняването. Зрелостниците имат достатъчно време, да подготвят академична справка, мотивационно писмо, препоръки от учители, да получат езиков сертификат“, увери Мария Димитрова.

През академична 2022/23 година близо 100 младежи от област Велико Търново и съседните й  региони се обучават в чуждестранни университети.