Политика

Търновските депутати от БСП представиха алтернативния бюджет на левицата

Създаване на три фонда с общ бюджет от 1,2 млрд. лева за сближаване на регионите в България се предлага в алтернативния бюджет на левицата. Те са фонд  за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа, национален фонд за инвестиции и фонд за регионално развитие. Според Валентин Ламбев те трябва да бъдат извадени от бюджетите на министерствата и със средствата от тях да се осигурят качествена пътна, здравна, образователна  и социална инфраструктура и градска среда.

„За нас е важно парите на всички данъкоплатци да бъдат разпределени така, че да бъде подкрепена българската икономика, да се преодолеят демографската криза и социалното разслоение”, коментира Весела Лечева. „80 на сто от българските граждани живеят в риск от бедност с доходи до 1000 лева. Предлагаме  640 лв. минимална работна заплата, диференцирана ставка на ДДС за хляба 5% и за лекарствата – 9%.  В бюджета е заложено преизчисление и на всички пенсии. Актуализацията им с 5,7% според БСП е недостатъчна  и няма  да компенсира увеличението на цените и инфлацията”, каза Лечева. Социалистите предлагат 6400 лв. еднократна помощ за всяко второ и трето дете за  семейства, които са били поне 2 години в осигурителната система.  Помощите и добавките за отглеждане на деца да бъдат увеличени и актуализирани към минималната работна заплата, а еднократната помощ за студентките майки да се повиши от 2800 на 6400 лв.

От левицата искат да се въведе прогресивен данък върху доходите на физическите лица. Предвижда се и прогресивна скала за облагане на доходите от дивиденти. По думите на Валентин Ламбев 8000 души са декларирали над 7 млрд. лв. доходи от дивиденти.

Явор Божанков коментира повишаването на данъците за старите автомобили. Според него абсурдно е да се прави екологична политика чрез бюджета. По думите на депутата проблемът не е в това дали колата е стара, а дали е изправна. „Няма изготвени стандарти и газ анализатори. Има един в София и той е дарение. Увеличението няма да доведе до екологичен ефект”, заяви народният представител.

Според търновските народни представители от БСП протестите от последните дни са израз на желанието на младите хора у нас да имат качеството на живот на връстниците си от останалите европейски държави.