Здравеопазване

Търновската ортопедия сред водещите отделения по операции в държавни болници в страната

Отделението по ортопедия на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов” е на едно от водещите места по брой извършени ортопедични операции в страната. Това показва едно от последните проучвания, направено сред 23 областни и университетски болници у нас от младия ортопед д-р Калоян Йорданов. В класацията не участват частни лечебни заведения. Данните сочат, че Великотърновската болница се намира на едно от водещите места в класацията, съпоставено с доста по-големи населени места. Така например Отделението се нарежда на 8-ма позиция по брой извършени големи операции на долен крайник – 245, като на първите две места са болниците “Св. Георги” – Пловдив /803/ и “Св. Ана” – Варна /5868.

Най -много средни операции на долен крайник отново са извършени в Пловдивската болница-708, а в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” са 149, като в дъното на класацията са болниците във Видин – 44 и Кюстендил – 41. Великотърновската ортопедия е на челните места и по брой извършени Алопластики на тазобедрена и колянова става – 92, като отново Пловдивската “Св. Георги” са най-много -357, следвана от ИСУЛ-314. В края на класацията остават болниците в Кюстендил и Перник, където не е извършена нито една такава операция.

Водещото място на Отделението по ортопедия в МОБАЛ” Д-р Стефан Черкезов”, показва, че през последните години голяма част от пациентите не само от Велико Търново, но и от съседните области и градове, избират да се доверят на екипа от професионалисти там.