Спорт

Търново – модерната дестинация за стрийт фитнес

През изминалата седмица тренировка с децата от местните клубове по спортна гимнастика проведе олимпийската легенда Йордан Йовчев. В последните години той е един от най-видните радетели за развитието на добра двигателна култура у подрастващите, независимо с какъв спорт се занимават. Водеща е любовта към спорта.

Общи усилия са необходими в посока изграждането на повече площадки за стрийт фитнес. Вече разговаряхме с Даниел Панов за това, всъщност Велико Търново е един от градовете, където се обръща внимание на този все по-бързо разрастващ се масов спорт”, сподели гимнастикът по време на срещата си с търновската общественост в Клуб 7. Движението е най-прекия път към позитивните емоции, по щастливия и добър живот. „ Ако можем да го направим  – го правим. Не е задължително да е гимнастика, занимаваме се и със стрийт фитнес, и с борба, и с бокс – навсякъде където можем да бъдем полезни, да бъдем положителни – стараем се да го направим”, категоричен е Йовчев.

По негови наблюдения, все по-малко младежи са склонни да влязат в залата и да прекарат скрити там едно десетилетие, преди да постигнат успех. Някои спортове отнемат безкрайно дълго време, докато постигнеш видим резултат. За разлика от тях, стрийт-фитнеса дава шанс на младежта да се занимава със спорт на открито, а това е и по-здравословно. В затворените фитнеси често се случва кислородът и добрата аспирация да остават на последно място. Двигателният процес и растежът на мускулите са немислими без участието на кислород. „Много от младите хора не искат зали. За това се опитваме да подобряваме междублоковите пространства, като изграждаме много нови мултифункционални спортни площадки”, обясни Йовчев. Над 20 са състезанията по стрийт фитнес, проведени в страната през изминалата година, приблизително толкова са и новите площадки. „Стараем се да разберем какви са нуждите на тези младежи – и се оказва, че те не са толкова големи. Те искат площадка – правим я и тя остава за безвъзмездно ползване от обществото”, обобщи Йовчев.