Култура

Търновка с награда от музикален конкурс в Румъния

Лауреати на „Сребърна Янтра“ – Велико Търново отново са с отлично представяне на конкурс в чужбина. Лилия Ангеличева от старата столица и   Ивета Петрова от Габрово представиха България достойно в 8-то издание на Международния конкурс за театър, музика и танц „Neghinita“, проведено от 26 до 29 октомври в младежката столица за 2017 г. на Румъния – град Бакъу.

120 изпълнители от Русия, Армения, Узбекистан, Татарстан, Молдова, Румъния и България, разделени в 8 възрастови категории от 4 до 18 години, си оспорваха наградите в конкурса, а домакин на техните изпълнения бе тетър „Баковия“.

Отличен дебют на международна сцена извън България направи Ивета Петрова (17 г.) от Габрово. Тя впечатли жури и публика не само с красота, но и с ярко и запомнящо се изпълнение на своята конкурсна песен – “Feeling Good”. Журито единодушно й присъди първо място в най-голямата възрастова група – 16-18 години. Ивета е възпитаник на школата „Upstream Voices”- Севлиево и се готви при педагога Ценка Горалова.

14-годишната Лилия Ангеличева  се представи също със силна песен – „Keep The Faith“ – песента на Грузия от тазгодишната Евровизия, но журито й отреди трета награда в групата 14-16 годишни. Лили е възпитаник на студио „Румина“ – В. Търново и само преди месец, на галаконцерта на МК „Сребърна Янтра“, получи покана от Силвия Кацарова да бъде нейна беквокалистка отново с Ванеса Илиева за концерта на звездата на 3 март 2018 г. в Лондон.

Ивета и Лили прибавиха към наградите си от Бакъу и две покани за участие в големия международен фестивал „HermannstadteFest“  в гр. Сибиу през 2018 г. Градът в Трансилвания бе Културна столица на Европа през 2007 г., а любопитна подробност във визитката на града е фактът, че в него немският език е като втори национален след румънския и много по-уважаван от… английския.

„Румънската Евровизия направи истински звезден десант в журито на конкурса в Бакъу с председателството на композитора Михай Александру, хип-хоп звездата Алекс Флореа  и журналиста Богдан Драгомир от радио „Румъния“  – част от екипа, представил суперуспешно страната на финала в Киев т.г. с песента „Yodel it“. Под ръковоството на Михай Александру журира и голямата румънска звезда – Николета Матей – НИКО, композиторът Клаудиу Булете, тийн-звездите Дария Танасъ и Алесия Попа – познати от различни ТВ формати в северната ни съседка,  както и певецът  Семеон Леманов от Русия. Имах честта да бъда част от това звездно жури и се радвам много за успеха на нашите момичета“ – сподели след завръщането си от Румъния  Румяна Начева – директор и продуцент на МК „Сребърна Янтра“ .

„Много сме впечатлени от големия галаконцерт и участието на звездите Нико и Алекс, които пяха и с певци от конкурса. Но, признавам, най-много ни впечатлиха лауреатите от танцовия конкурс. Невероятно силни хореографии, много красиви, цветни и екзотични костюми, изключителен синхрон! Хип-хоп танцьорите бяха на световно ниво!“ – сподели свои впечатления и Лили Ангеличева слез завръщането си от 8-я международен конкурс за театър, музика и танц „NEGHINITA“  за деца и младежи в Бакъу, Румъния.