Денят

Търновецът Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името Бързолет

На 3 февруари 1921 г. търновецът Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името Бързолет. Още през 1894 г. Джамджиев прави първия български опит с аеродинамичен уред, построен във Варненската окръжна образцова железарска работилница.

В началото на 20 в., когато Европа скептично гледа към небесата, Харалампи Джамджиев използва цялото си свободно време и средства за конструиране на летателни машини и твърди, че с тях ще може да се лети. Орнитоптерът, създаден от Джамджиев, прави малки параболи над силистренското село Поп Кралево. Елиптичните криле с разпереност 1,05 м се размахват нагоре, надолу и назад, задвижвани от  силна спирална пружина. За засилване се използва наклонена дъсчена платформа и велосипеден триколесник с верига, педали и кормило. „Птицата” на Джамджиев достига височина 22 м и далечина на прелитането до 200 м. При един успешен полет на 8 март 1902 г. тя прехвръква и се разбива с близкото румънско село Есекьой.

Изплашен да не би някой да разгадае откритието му, Джамджиев тръгва за Париж, за да патентова откритието си. Тамошният дипломат, обаче, го обявява за луд, а при връщането в България го очаква… арест.

Все пак през 1911 г. той патентова в Париж нов летателен апарат, вече с мотор от моторетка. Предприемчивият българин е готов да участва във всесветския въздухоплавателен конкурс, но изработката струва скъпо, а няма кой да го подкрепи.

Независимо, че съдбата постоянно подлага крак на Джамджиев, той не се отчайва и на 3 февруари 1921 г. регистрира в Прага нов свой самолет, наречен „Бързолет”. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили. Така България се оказва сред световните пионери в конструирането на съвременни летателни машини.

Любопитен факт е, че Хараламби Джамджиев е признат за основоположник на българската авиационна наука, авиоконструктор, родоначалник на българската авиация. Междувременно става офицер, мелничар в Силистра, предприемач, счетоводител, билколечител. Автор е на първата българска оригинална разработка в областта на приложната аеродинамика. Конструира и няколко водни плавателни съда.