Любопитно

Третокласници ще правят пътеводител за туристи

Щедрият вторник! Това е новата кауза на учениците от III „б“ клас на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Третокласниците са амбицирани да работят през 2019 година за инициативата на щедрия вторник да се дарява и ще създадат пътеводител, като подарък за туристите на старопрестолно Търново. Изявата на малчуганите ще преминава под мотото: „Духовните центрове от миналото към бъдещето на Търновград“.

Третокласниците, които са в профилирана паралелка по изобразителни изкуства, ще създадат карта на пътешественика, включваща женския манастир „Света Троица“, средище на Търновската книжовна школа и дело на Патриарх Евтимий, Търновската митрополия и дома на търновския митрополит Климент (възрожденския писател Васил Друмев), дома на Иванка и Венета Ботеви, къщата музей на Петко Рачев Славейков и къщата музей „Емилиян Станев“.

Третокласниците са с класен ръководител Ваня Цанева и преподавател Деси Стоева. Работата им по проекта започва още от утре, 27 ноември.

Инициативата на децата се подкрепя от Детски отдел на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново, госпожата по рисуване Сребринка Лакова, Валентина Камбурова,  бивш старши учител  по журналистика в ХГ „Св. св. Кирил и Методий”, Тянка Минчева,  дългогодишен историк в РИМ – Велико Търново и археологът Тодор Овчаров, който ще помага на децата за средновековно Търново и Патриарх Евтимий.