Култура

Три фестивала събират в Горна Оряховица участници от пет държави на три континента

Три фестивала – „Фолклорна броеница”, детски фестивал на изкуствата  и Международен фолклорен фестивал „Раховче” започват съвсем скоро в Горна Оряховица.

Първият ще бъде открит в събота, 16 юни, съобщиха за Общинско радио Велико Търново от организационния комитет на събитията. Деветото издание на фестивала на фолклорните танцови клубове и групи „Фолклорна броеница” започва от 18 часа на сцената на Народно читалище „Братя Грънчарови-2002” (Летен театър). 12 групи с 300 участници от цялата страна пристигат в железничарския град в събота.

В понеделник, 18 юни, предстои годишният концерт на съставите в горнооряховското читалище, а от 20 часа на следващия ден е официалното откриване на Международния фолклорен фестивал. Мястото отново е Летният театър. Групи от България, Полша, Украйна, Грузия и Сенегал ще представят своя фолклор пред публиката във всяка една от фестивалните вечери. Красиви костюми и интересни хореографии ще видят всички присъстващи на събитието, акцентираха организаторите. Те допълниха, че най-атрактивни са участниците от Сенегал.

Едновременно с международния „Раховче”, Горна Оряховица домакинства и едноименния детски фестивал на изкуствата, който позволява на всички участници, занимаващи се със сценични изкуства, да покажат наученото през годината. На сцената ще си дадат среща най-младите творци на страната ни от всички жанрове на изпълнителското изкуство.

Освен в Летния театър, ще има открита сцена и пред Градската художествена галерия на 20, 21 и 22 юни от 18 часа.