Култура Община

Три месеца куклен театър на открито!

Ново културно събитие ще си има Велико Търново. Това е Международният куклен фестивал „Лято, кукли и приятели 2019”. Той ще се проведе през това лято. Ще се състои на откритата сцена пред галерия „Борис Денев” от 22 юни до 31 август. Организатор на събитието е куклен театър „Весел”, с подкрепата на Община Велико Търново.

Първи ще са куклениците от театър Габрово с постановката „Снежанка”, последни домакините – от „Весел” с „Принцесата и граховото зърно”.

Всяка събота от 11.00 часа, в продължение на три месеца великотърновските деца, техните родители и гости на града ще могат безплатно да се насладят на постановки на държавните куклени театри от 8 български града, гостували вече на местна сцена. До този момент участие са потвърдили и Ник Палмър от Англия, който ще се представи с „Куклен цирк”, и театър „Плюс” от Испания.

Зрителите ще могат да изгледат познатите заглавия като „Снежанка”,  „Червената шапчица”, „Котаракът в чизми”, „Косе босе”, „Трите прасенца” и др.

„Идеята за кукления фестивал е естествен преход на семейните съботни спектакли, които провеждаме вече 7 години. За този период децата с техните родители са изгледали повече от 100 заглавия на гостуващи театри и търновския „Весел”, обясни за Общинското радио Веселин Василев, директор на великотърновския куклен театър.

Кремена Крумова – Попова