Култура

Тригодишно търновче открива изложба със своята майка

По случай осми март, празника на майката и жената, в горнооряховската галерия „Недялко Каранешев” изложбата „Мама и Виктор” откриват великотърновския художник Гергана Рахнева и три-годишният и син Виктор. Тя е пета самостоятелна за Гергана и дебютна за талантливото дете.

Гергана е завършила бакалавър „Църковни изкуства” в Православния богословски факултет и магистратура „Живопис” във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ. От студентските години датира познанството и с Елеонора Маркова, директор на галерията в железничарския град. По случай 8 март, Маркова поканила своята състудентка да представи първата изложба от типа „майка-дете”, която ще бъде подредена във фоайето на културната институция. „Много са събитията, които организираме, предния ден откриваме изложба и представяне на книгите на Петранка Новосад, обществеността в нашия град е гладна за подобни събития, а и самите творци с удоволствие излагат творбите си, тъй като ние сме общинска галерия и не им вземаме наем за зала. Още от сега имаме резервирани дати за културни събития през следващата година”, сподели за Общинското радио Маркова.

Идеята за нетрадиционната изложба е отлежала близо година, време през което Гергана пътува със семейството си из далечен Китай. Един вид „завръщане от изтока“ е усещането, което носят творбите на двамата млади художници, споделя Рахнева. На един дъх Гергана е нарисувала всичко, след близо двумесечно отсъствие от ателието. Виктор, който по това време е на 2 години и 8 месеци с интерес наблюдава майка си с боите и сам пожелава да последва нейния пример. „И така, в рамките на месец-два той натрупа едно огромно количество малки, шарени, детски картинки”, разказва Гергана. С усмивка споделя, че стилът им на работа доста си прилича. „С баща му коментирахме и се смяхме много, защото не знаем дали ще бъдем разпознати – коя творба на кого е. Аз по детски работя, експресивно, бързо и на вълната на емоцията. Каквото чувствам – това правя, общо взето и малкият е така”, допълва артистичната майка. Двадесетина нейни и около четирдесет негови творби в малък формат ще имат шанс да видят посетителите на галерия „Каранешев”.

Десетки са творците, които от рано правят своите първи изложби – сред тях Пикасо, Салвадор Дали и още много други. Гергана, обаче не пожелава на своя син да тръгне по трудния  път на художника, най-вече заради старата максима, че … „Художник къща не храни”. „Но пък Вики е друго поколение, до тогава нещата може да се променят. Мисля, че ръчният труд ще бъде по-добре ценен, сега всичко е дигитално…Надявам се сам да избере своята посока – може пък и да е графичен дизайн, може да е съвсем нова технология, пак свързана с изкуство, дори и музика да е. Изкуството отваря духовността, развива и децата и възрастните, дори лекува психиката. Каквото иска. Нека да тръгне сега с тази изложба, пък – каквото си реши”, с вълнение коментира Гергана. Изложбата откриват на 8 март в 17 часа.

Снимка: FB