Любопитно Поминък

Три винарни в общината отварят врати за безплатни дегустации на вина този уикенд

Дни на отворените врати ще се проведат в три винарни във Великотърновска община тази събота и неделя, 27 и 28 май. Едната е на Самоводската чаршия, а другите две са в селата Нацовци и Ялово. Безплатните посещения ще са от 10.00 до 17.00 часа, посочи Гергана Тодорова, организатор на винени турове. По време на винените турове посетителите ще могат да опитат от новата реколта с автентични български вина, както от местни, така и от международни бели и червени сортове.

Обиколката е част от Дните на отворените врати за пътешественици и вино любители в Североизтока. В инициативата ще участват 13 винарни и 3 вино бара от Карта за вино тур Североизток. Те включват посещения във Велико Търново, Шумен, Търговище, Провадия, Варна, Силистра, Тутракан в двата дни – 27 и 28 май. Белите вина ще са  димят, червен мискет, гергана, алиготе, ризлинг, шардоне, а червените – пино ноар, гъмза, евмолпия, както и вина с характер – рубин, каберне фран, мерло, каберне совиньон

Целогодишно винопроизводителите от района, с много отдаденост и старание, създават уникални продукти с високо качество и разнообразна стилистика. По традиция в последния уикенд на май ви канят на място в избите, за да ви запознаят с това разнообразие, да вкусите на място от вината, да усетите духа на лозята и да ви разкажат тайните на производството. Разбира се, това можете да направите и през останалото време на годината с организирано или самостоятелно пътуване. Винарните и вино баровете приемат целогодишно след предварителна резервация. За Дни на отворените врати са ви подготвили по места и много разнообразни съчетания с местна кухня, запомнящи се истории и вълнуващи преживявания. Входът за всички винарски изби ще е свободен и ще имате удоволствието да дегустирате вина от новите реколти, селектирани от избите. В някои от винарните ще можете да се подкрепите и с вкусна храна срещу заплащане. И не забравяйте да си закупите вина директно от избите”, посочват организаторите.