Здравеопазване

Три апарата дари на родилното във Велико Търново фондация „Генерал Протогеров”

Ценна апаратура дари на акушеро-гинекологичното отделение на областната болница във Велико Търново фондация „ Генерал Протогеров”. „Набирането на средствата стана чрез акция, реализирана съвместно с неправителствената организация „ Капачки за бъдеще”. Много хора проявиха инициатива“, сподели председателят Георги Радев.

Акцията започва през есента миналата година и с финализирането й са факт кардиотокограф и два перфузора. „С първия апарат се мониторират детските сърдечни тонове и маточната активност на бременната. Той е съвременно средство за констатиране състоянието на плода. Без него не може да се установи дали той страда и да се предизвика преждевременно раждане, ако е необходимо, за да се роди здраво бебе. С перфузорите се дозира препарата за стимулиране или индуциране на родилната дейност. Кардиотокографът, дарен от фондация  „Генерал Протогеров”, е изключително ценен, защото е много модерен. Имаме още два, предоставени  от дамския Зонта-клуб във Велико Търново, но те вече се амортизират. Благодаря за жеста на фондацията”, каза доц. д-р Светлозар Стойков – началник на акушеро-гинекологичното отделение на великотърновската болница.

Той уточни, че обемът на дейността през периода на пандемията от К-19 не е намалявал. Лекарите са си получили и реалните възнаграждения. Специалистите по здравни грижи обаче са обидени, защото не са взели допълнителното си материално стимулиране за последните два месеца. „Днес в отделението са родени две бебета, чакаме още едно”, сподели още доц. Стойков.