Култура

Триумф на „Бест Сингърс“ и СУ „Емилиян Станев“ на Международен конкурс в Несебър

С пълен комплект награди и медали се завърнаха за  пореден път талантливите възпитаници на вокалният педагог Петя Кръстева. 11 участника в 4 възрастови групи се явиха на осмия Международен вокално-инструментален конкурс „Нови гласове и песни“, който се проведе през почивните дни в Несебър, като завоюваха и 11 награди.

В 1-ва възрастова група дебютира и завоюва златно отличие  осемгодишната Лина Серафимова, която се представи с песента „Вълшебен ден”, писана от Графа за Детската Евровизия. Златен медал спечели и връсничката й Деница Кръстева, с песента „Влюбеният Джаз”. В същата група  седемгодишната бъдеща първокласничка Адел Иванова  спечели бронз с изпълнението си на италианската песен „Bongo La”. За нея също това е първо участие на конкурс.

Във 2-ра възрастова група се състезаваха двама индивидуални изпълнители и един дует. Златото спечели десетгодишната Фелин Ахмедова от Горна Оряховица, която се представи с хита на Miley Cyrus „Wrecking Ball”. Сребърен медал завоюваха десетгодишните Мая Маринова и Венера  Гитева от новосъздадения Дует „Starlight”. Те поднесоха на журито и публиката песен от култовия испански музикален сериал „Soy Luna”.

Бронзов медал спечели и деветгодишната Божидара  Якимова с песента „If Only“ – на Dove Cameron. Поредния за тази година приз – сребърен медал завоюва единадесетгодишната Никол Христова от СУ ”Емилиан Станев”, която изпълни песента „Пътят” на победителката в първи сезон на Гласът на България – Стелияна Христова.

Силно представяне и в 3-та възрастова група, демонстрираха тринадесетгодишната Албена Калчева и петнадесетгодишната Мартина Ламбева, индивидуално, и като дует „Flames”. Двете възпитанички на СУ „Емилиан Станев“, макар и в пряка конкуренция, спечелиха два златни  медали за изпълненията си „Mi Reflejo”, „ Rise up” и „River”. Председателят на журито, композиторът Александър Савелиев, им подари още една награда – професионален запис.

Безапелационно се представи шестнадесетгодишната   Полина Петрова от Павликени, в четвърта възрастова група, с емблематичната песен на Lara Fabian „Je suis malade”. Журито единодушно й присъди най-голямата награда на конкурса Гран-при. „Щастливи сме от големия успех на  талантливите ни ученици и това ни дава сили и увереност да продължаваме да развиваме техните качества в тази  посока“, коментира вокалният педагог Петя Кръстева.