Любопитно Образование

Тринадесет деца от областта се състезават за стипендиите на Бербатов

Шест талантливи момичета и момчета от област Велико Търново влязоха в клуба на успелите деца, който  фондация „Бербатов“ попълва всяка година. Така децата, които ще бъдат включени в алманаха „Успелите деца на България“ за 2019 г., са вече тринадесет. Всички те се борят и за стипендиите на Бербатов.
Първите, които бяха представени в сайта на фондацията, бяха Кристиана Кирилова от Велико Търново, Кристина Енчева от Горна Оряховица и Вилияна Иванова от Свищов. И трите момичета се занимават в джаз, поп и рок пеене и номинациите им са в областта на изкуството. Следващите номинирани бяха Моника Узунова и Василена Василева от Велико Търново. И двете възпитанички на детско естрадно студио „Румина“, и двете се занимават с поп пеене и са номинирани в областта на изкуството. В същата сфера е и номинацията на Денислав Иванов от Горна Оряховица, който влиза в клуба на успелите деца, благодарение на невероятните си постижения в танцовото изкуство. Музикант е и Валентин Тодоров, който учи в музикалната паралелка на СУ „Емилиян Станев“ и свири на акордеон.
След няколко дни в списъка на изявенитеи деца се появиха имената на още шест момичета и момчета от областта. Това са Далия Гюлай от старата столица, Радослав Шабанаков и Андрей Видев от Горна Оряховица, Божидара Щърковска и Марая Борисова от Свищов и Дони Петров от Стражица.

Далия Гюлай е осемгодишна, изявява се в областта на изкуството.  Тя е второкласничка в ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, но учи поп пеене при Десислава Станкова в музикалната школа „New Voices“ в Търговище. Тази година Далия е първа в Националния младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета“ в Хисаря. Победител е в Mеждународната младежка олимпиада на изкуствата и танца в София, както и в „Нови гласове и песни“ в Несебър. Има и сребърни медали от Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен и в арт фестивала „Съзвездия в Несебър“.
Радослав Шабанаков е от Горна Оряховица, спортист. Тренира таекуондо при Димитър Дечев в ТК „Кондор-2000“ в София. Радослав е на 11 г., петокласник е в ОУ „Иван Вазов“ в железничарския град. Миналата година има пълен комплект медали от спортни състезания. Явил се е на изпит за майсторска степен 1 дан – черен колан.
Андрей Видев също е от Горна Оряховица, второкласник е в III ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и се занимава с поп пеене при Петя Василева. Осемгодишният изпълнител е успял да натрупа куп награди миналата година, сред които  отличия от Международния конкурс „Нови гласове и песни“ в Несебър. Първи е в „Морски звездички“ във Варна.

Дони Петров е на 12  г. възпитаник е на СУ „Ангел Каралийчев” в Стражица, танцува в СК „Зоки” с ръководител Зорица Радловска. Миналата година има  първи места в конкурсите, в които е участвал. Победител е в ІІІ Международен танцов турнир „Movmnt“ в Русе, в „Magic Word“ в Хасково, в Международния конкурс „Plovdiv Open“.
Дони е член на клуба на успелите деца от 2015 г. до днес. Той е носител на голямата награда на фондация „Бербатов“ за 2015 г.
Божидара Щърковска и Марая Борисова са от Свищов.  Двете се занимават с математика и са номинирани в област „Наука“. Четвъртокласнички са в СУ „Николай Катранов“ в Свищов, но трупат математически опит и знания в пловдивската  „Академия 21 век“. Момичета са носители на награди от Община Свищов и са част от Клуб 2018 на фондация „Димитър Бербатов“.
През 2019 г. Божидара е носител на първа награда от Тайландската международна математическа олимпиада. Има второ място в „Математика без граници“. През 2019 г. Божидара е спечелила общо 16 призови места от международни, национални и областни състезания, сред които 5 първи, 10 втори и едно трето място. На финала на „Математически звезди“ в Пловдив, е завоювала златен медал.
Марая е победител в математическия турнир „Черноризец Храбър“. Призьор е и от Националното коледно математическо състезание.
Имената на най-добрите девет деца, които ще получат стипендиите на Бербатов, ще станат ясни след Великден.  Всички, които попаднат в клуба, независимо дали са наградени, ще бъдат включени в алманаха „Успелите деца на България“ за 2019 г.