Образование

Третокласници от ОУ „Петко Р. Славейков” отбелязаха 191години от рождението на своя патрон

С поднасяне на цветя и поетичен рецитал пред паметника на Петко Р. Славейков третокласници отбелязаха 191-годишнината от рождението на своя училищен патрон. Децата припомниха стихчета от „Малък Пенчо”, „Орел, рак и щука”, „Хубава си, татковино”.

На събитието присъства скулпторът Мартин Митев. Той и преподавателят по български език и литература Георги Кръстев в началото на месец ноември   освежиха с доброволен труд монумента на българския поет, публицист, фолклорист и политик в кв. „Варуша”. „Идеята възникна на 1 ноември. Първоначално решихме да поднесем цветя на няколко паметника, но установихме, че до края на деня цветя не бяха поднесените нито пред Петко Славейков, нито пред Емилиян Станев… Решихме, че трябва да подемем инициатива, като освежим паметника, пространството около него, възстановим оградата, която беше изключително разрушена, и да я боядисаме. Искаме да покажем отношение. Тези паметници не са направени само за украса, а за да напомнят на хората, че трябва да отдаваме почит на  светлите личности, дали много на България и на град като Велико Търново”, разказа Митев.

Инициативата е съгласувана с Общината и с Регионалния исторически музей. Следващите действия на Мартин Митев и Георги Кръстев са насочени към ремонт на оградите паметниците в парк „Дружба”.