Поминък

Традиционно зарязаха в Килифарево

Всяко добро дело започва с молитва и днес сме се събрали да порежем лозите и да почетем Трифон Зарезан. По килифаревски да си пожелаем –  от всяка пръчка кана и от всяка лоза бъчва вино. Както майката милва децата, така и стопанинът да се грижи за лозята. Амин. Хаирлия и берекетлия да е тази година. От град и суша да ни светеца, да дарува на стопаните здраве и берекет”.

Така се обърна към светеца Роман Петров, председател на клуб „Традиция” към местното читалище. Като „Цар на лозята“ той пръв заряза лозите в музейния комплекс в Килифарево, а след това и кметът на градчето Димитър Събев, зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и директорът на Регионалния исторически музей в старата столица д-р Иван Църов. На място отец Йоан отслужи света литургия за здраве и берекет. Гости на празника в Килифарево бяха и директорът на Областния „Държавен фонд земеделие” Тодор Тодоров, директор на Областната служба „Земеделие”, кметове и кметски наместници на населени места в общината, граждани. Освен кметството, в организацията на празника се включиха Регионалния исторически музей, читалище „Напредък 1884” и две фирми.

Тържеството днес приключи с празнична трапеза.

Има традиция от десетилетия да се отбелязва този празник. През 70-те и 80-те години на миналия век Килифарево е известен производител на лозови пръчки, т.нар. пипиниерство. На сезон 12 милиона лозички са се облагородявали. Във всички соцдържави са се изнасяли, най-много за Русия. Традиция е било стопаните да имат по няколко лозя. Те се засаждали в различни райони около Килифарево. Ако на едно място падне градушка, другите да оцелеят. Дълги години сме имали и винарска изба. Самата почва е подходяща за лозови насаждения. Затова доста добре е било развито лозарството. Сега „Лозенска лоза” има терен от 320 декара. И по-малко в дворовете на гражданите, от което грозде си правят домашно вино”, обобщи за Общинското радио кметът на Килифарево Димитър Събев.

снимки – Общинско радио Велико Търново

Кремена Крумова – Попова