Община Поминък

Традиционен празник за Трифон Зарезан направиха в Килифарево

За всички, които почитат и днешния празник Трифон Зарезан, е важно да уважават традициите, фолклора, да учат децата си, че те са важни и да им ги предават. Част от тях са виното и хлябът, които винаги са присъствали на трапезата ни. Нека дядовците научат внуците си как се прави вино, както моят ме е научил, сподели на празника Трифон Зарезан в Килифарево кметът Даниел Панов и пожела виното тази година да стане още по-хубаво. Той уточни, че днес Трифон Pарезан празнуват и в други населени места, винарски центрове – Сухиндол, Лясковец, Свищов.

В района на града се отглеждат 210 декара лозови масиви от фирма „Лозенска лоза”. След прибиране на реколтата, от гроздето се прави вино и ракия в Карабунар. Част от продукцията се предлага и в местния представителен магазин, сподели кметът на Килифарево Димитър Събев.

Той припомни, че преди десетилетия, когато Килифарево е било още село, всяко от домакинствата е имало по няколко лозя на различни места, за да се застраховат винопроизводителите от природни бедствия. Ако в единия масив реколтата бъде унищожена, надеждата у местните е била тя да се запази в другото лозе. „ Нашето семейство също имаше четири лозя и с дядо обикаляхме масивите, за да се грижим за тях. Килифарево в годините на социализма е известно с пипиниерството си – облагородяване на лозичките. Тук са се произвеждали по 12 милиона такива облагородени лозички, които после са тръгвали към различни страни от социалистическия лагер, но най-вече за Съветския съюз”, разказва Димитър Събев. Той припомни още, че в началото на миналия век в цяла Европа лозята са унищожени от болестта лозова филоксера, която е много опасна. Внася се посадъчен материал от Америка. Това важи и за Килифарево, където местните в момента отглеждат предимно сортовете „Памид” и „Липа”. В масивите на фирма „Лозова лоза” имат предимно сортове за бели вина, защото тяхно проучване показва, че те са по-търсени. Но има сортове и за червени вина.

По традиция днес празникът Трифон Зарезан в Килифарево започна в центъра на града, откъдето шествието начело с царя на виното и лозята и облечени в народни носии с погача девойки се отправи към градския исторически музей. Тук кметът на общината Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Килифарево Димитър Събев и царят на виното и лозята – Роман Петров, ритуално зарязаха лозата в двора. Водосвет за здраве и берекет преди това направи местният свещеник. На традиционния празник в Килифарево, въпреки лошото време, дойдоха десетки граждани, представители на институции, общински съветници.