Денят Култура

Традициите и поверията за Бъдни вечер

За нощта срещу един от най-светлите християнски празници – Коледа, съществуват разнообразни поверия и традиции, които се изпълняват от всяко семейство, за да са здрави и да имат късмет през следващата година.

На Бъдни вечер е прието на трапезата да се слагат 3, 7 или 9 пости ястия. Тройката символизира светата Троица, седмицата – седемте дни в седмицата, а деветката е символ на завършеност – например бременността на жените трае точно 9 месеца.

На масата задължително трябва да има мед, за да е сладък животът на семейството. Слагат се още лук, който е символ на просперитет, чесън, който пази дома от зли сили, и жито, което е символ на плодородие.

На трапезата централно място заемат и орехите, по които може да се гадае каква ще е следващата година.

След вечеря всеки си счупва по 3 от тях и гадае по вида им какво ще му донесе новата година. Ако са чисти, годината ще е успешна, ако са почернели – неудачна.

За Бъдни вечер традиционно се приготвя домашна пита, която е символ на жертвоприношението на Христос, и се украсява с кръстове за плодородие.

В питката се скрива пара и който я намери ще бъде голям късметлия през следващата година.

Първото парче от питката се оставя за починал роднина.

В нощта срещу Коледа неомъжените жени могат да вземат парче от питката и да го сложат под възглавницата си, за да сънуват бъдещия си жених.

Според стара традиция преди да се седне около трапезата най-старият човек в къщата трябва да запали специален огън в огнището, наречен Бъдник.

Този обичай е въведен от славянските племена, живели по нашите земи.

Според тях в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът трябвало да запали осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисниции вещери.

През нощта софрата не се прибира, защото хората вярват, че починалите ще дойдат на вечеря.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае всичко, защото желанията ще се сбъднат.

След Коледа до Йордановден според българската традиция започват т.нар. мръсни дни. Тогава границата между небето и земята изчезва и сред хората обикалят различни зли сили.