Култура

Томичовият псалтир ще бъде представен за първи път в България

Очаква се ръкописът да бъде показан първо във Велико Търново за Деня на независимостта, а по-късно и в София. Експозицията на произведението става по инициатива на народния представител Валентин Ламбев. Книжовният паметник се съхранява в Държавния исторически музей в Москва. Ламбев получава подкрепата на ръководството на музея през лятото на 2018 г., а по-късно и личното одобрение на директора при посещение на парламентарната делегация за приятелство с Русия, водена от председателя й Антон Кутев и зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев.

Псалтирът е открит през 1901 г. в Македония от сръбския славист Сима Томич, припомни проф. Димитър Кенанов от Великотърновския университет. По негови думи книжовният паметник е изключително произведение на словесното и изобразителеното изкуство, в което миниатюрите тълкуват църковните текстове. Наред с Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангилие от 1356 г. той  е един от най-изящните образци на илюстрованата българска книга от 14 век.  Ръкописът е предназначен като частна молитвена книга. Създаването му се отнася към 1360 г. Изработен е на хартия и съдържа 301 листа. Илюстриран е със 109 великолепни миниатюри. Изследователите на художествения паметник го свързват с Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски. Затова предложението на Ламбев е ръкописът да бъде показан първо пред търновската общественост.

Инициативата на търновския депутат е съгласувана с Министерството на културата, което ще уточни техническите подробности около транспортирането, охраната и изложението на Томичовия псалтир.

Очаква се в старата столица  той да бъде показан в Регионалния исторически музей, а в София – в Археологическия музей.

Договорено е ръкописът да остане в България три месеца.