Образование

Тийнейджърите стават груби и раздразнителни през пандемията

Родителите не трябва да се стресират от факта, че техните благодушни и възпитани тийнейджъри са станали груби и непокорни по време на пандемията, пише в. „Метро“.

Хората от семейния кръг няма да са единствените, които ще наблюдават тази стряскаща промяна в децата им през тази луда година. Подрастващите като с магична пръчка са се превърнали в навъсени персони, бързо избухващи и без никакъв респект към околните. Това е почти масово явление, обяснява психоложката Беки Спелман от лондонската Частна терапевтична клиника. По нейните думи много тийнейджъри претърпяват обрат в своето психо-развитие по време на локдауна. Те се връщат няколко стъпала назад в своя преход към съзряването като възрастни личности. Тийнейджърите показват всички отрицателни черти на своето поведение от доста по-ранен свой етап, който ние си мислехме, че са преодолели.

Ограниченията от карантината задействат странен механизъм, който кара юношите да се връщат към лошите си навици, които съзряването би трябвало да остави зад гърба им.

„Когато на главите ни се стоварят прекалено много правила и ограничения, нашата естествена реакция е да възроптаем срещу тях“, изтъква психоложката Беки Спелман. Подобна ситуация напомня на тийнейджърите времената, когато на тях са им били забранявани много неща, почти всичко. Бунтът срещу това може да придобие най-различни прояви. Като умишлено погазване на всички правила на карантината или безразсъдно събиране с приятели, настроени на същата протестна вълна“, изтъква Спелман. Психологическата реакция на ограниченията много често добива форма на необяснимо грубо отношение в тесния семеен кръг.