Община

Тестово въвеждат еднопосочно движение край ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново

Във Велико Търново тестово ще бъде въведено еднопосочно автомобилно движение край основно училище „Бачо Киро”. Това реши на свое заседание днес общинската комисия по транспорт, паркиране и обществен ред. Промяната е заради искания на граждани, живеещи в района, или чиито деца са възпитаници на учебното заведение, както и заради становище на общински съветници.

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който е председател на комисията, заяви, че мярката ще бъде въведена с пробен срок до края на годината. Той подчерта, че временните затруднения при двупосочно движение по улица „Йоновка” не са причинени от самата организация, а от недобросъвестни действия на самите родители, които не спазват въведените правила за движение. „Въпреки това, заради обществената нагласа ще въведем тестово еднопосочното движение. Ако ефективността му се докаже, тогава организацията на трафика ще остане за постоянно”, заяви проф. Камарашев.

По улица „Йоновка” движението ще се осъществява в посока север – юг – от пресечката с улица „Филип Тотю” към кръстовището с бул. „Никола Габровски”. Мярката ще бъде въведена до края на месеца.

Транспортната комисия реши да изпрати запитване до Агенция „Пътна инфраструктура” за поставянето на светофар на пешеходната пътека в с. Шереметя, намираща се на главния път Велико Търново – Търговище. Идеята е съоръжението да бъде ползвано само от пешеходците. Над зоната за пресичане е монтирано осветление, поставени са и допълнителни пътни знаци.

За подобряване на транспортното обслужване на квартал „Картала” във Велико Търново комисията реши за целесъобразно променянето на маршрута на градската автобусна линия №4. Измененията са направени след искане на граждани и след становище на фирмата превозвач ЕТ „Надежда”. В посока от кв. „Картала” към Великотърновския университет движението ще се осъществява по следния начин: Обръщало – ул. „Вихрен” – ул. „Алеко Константинов” – ул. „Димитър Буйнозов” – ул. „Беляковско шосе” – бул. „България” – ул. „Васил Левски” – ул. „Христо Ботев” – жп гара – ВТУ. Нови спирки ще бъдат разкрити на ул. „Алеко Константинов” и на ул. „Беляковско шосе” – срещу комплекс „Слънчев дом”. В обратна посока влизането към кв. „Картала” ще бъде по ул. „П. Яворов”. Там ще бъде обособена спирка по желание за всички автобусни линии към жилищната зона.

Възложено е изготвяне на скици за локациите на новите спирки. Предстои утвърждаването на промяната в маршрута на линия №4 и въвеждането на забрани за паркиране и престой в района на денонощния магазин на ул. „Димитър Буйнозов”, както и в западния край на отсечката. Спрените автомобили на тези места пречат на автобусното движение. Очаква се промяната в маршрута на линия №4 да бъде въведена в рамките на месец.