Образование

Теодосий Теодосиев: Грижа на добрия политик трябва да са не социално слабите, а социално силните

„Политиците много обичат да са загрижени за социално слабите  и  все казват „да им дадем“, без значение дали те ще дадат нещо за обществото. Какво ще стане, ако една държава е населена само със социално слаби?  Може ли това да бъде силна държава? Абсурд! Това означава – минава дядо поп с кандилницата и каквото е било – било, до тука бях. Грижата на  добрия политик трябва да бъде не социално слабите, а социално силните, които могат да изхранят социално слабите. Те са важните“. Това заяви в лекция пред студенти и преподаватели от Великотърновския университет популярният и обичан учител по физика Теодосий Теодосиев.

По негови думи най-голямо влияние върху живота на човечеството оказват не Наполеон, завоевателите, не убийци, не диктатори,  а хората, които   създават новите начини на производство. „Свети Хенри Форд е започнал в  гараж.  Нито една банка не му дава кредит и става първият милиардер в човешката история по време, когато за един сребърен долар е можело в Ню Йорк да спиш в хотел, да ядеш и да пиеш едно денонощие.  Но мечтата на Хенри Форд е била да изобрети нов начин на производство, при което всеки работник да може да си купи автомобил и всеки селянин да си купи трактор. Никола Тесла е син на свещеник, майка му – дъщеря на свещеник. Мечтата му е била да бъде благодетел на цялото човечество – пресича океана само с празен куфар, откраднали му багажа, останала само тетрадка с нерешими интеграли и стига до гениалната идея за въртящо се магнитно поле, асинхронния електродвигател. В момента светът щеше да бъде хиляди по-беден без неговото изобретение“, отбеляза Теодосиев.

Според  преподавателя един от ефектите  на великите постижения и революции в производството са излишаците.  „Сега се работи по изкуствен интелект и много хора, включително и на научния труд,  ще станат излишни. Казвал съм и друг път, че благодарение на усилията на светлите умове настъпват драстични социални промени по света. Цели класи ще станат излишни, например работническата.  А това изисква  да учиш, да имаш голяма диплома и да си конкурентоспособен“, заяви пред аудиторията прочутият учител.

Теодосий Теодосиев е ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика.  Носител е на множество награди и отличия, сред които орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен, наградата „Св. Неофит Рилски“, наградата „Райна Кандева“, наградата на фондация „Св. св. Кирил и Методий“, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Народното събрание.