Спорт

Тенис легенда тренира с търновски деца

С детски турнир по тенис в търновския спортен клуб „Хемус” приключи поредния съвместен проект на федерацията и спортното министерство. В рамките му, десетки деца от цялата страна тренираха безплатно на професионален корт в старопрестолния град. Открита тренировка с тенис легендата Матей Пампулов увенча края на програмата.

Представителя на златната школа в българския тенис има 7 победи за България от турнира за Купа Дейвис, като заедно със своя близнак Божидар Пампулов са една от най-успешните двойки в отбора. През 1975 г. двамата печелят безпрецедентен първи медал за България от Европейското първенство във Виена. Победите се редят една след друга до 1983 г., когато Пампулов приключва кариерата си на състезател и става капитан на отбора за Купа Дейвис. След „пенсионирането” си, в продължение на 18 години е треньор в Австрия, още 6 години в Щатите, където и живее.

Търновския клуб Пампулов посещава за трети път. Тази година е обиколил 11 български клубове. Целта – да върне на българския тенис онова, което по негови думи – държавата не може да даде, а причината – това, че е българин. „Това, което ми прави впечатление, защото мога да съпоставя – българските деца са много по-добри от австрийските и от американските. Те са страхотни деца. Никога не трябва да забравяте това. Имате едно голямо съкровище. Ние трябва да се гордеем – нашата нация, че можем да раждаме такива деца”, категоричен е легендарния тенисист. Като в кадър от филм,  дългогодишния треньор раздаваше щедро безценни съвети, а думите му бяха приковали вниманието на десетки деца и техните родители. Пампулов ги мотивираше за победа, така както един треньор би вдъхвал спортен хъс на своите състезатели, преди началото на важен турнир.

Той подчерта, че успехите на Григор Димитров, преди това – на Цвети Пиронкова и сестрите Малееви са факт, че у нас тенисът вече има традиции. „Географията на тениса се смени. Не доминират големите – не са американци, не са руснаци, не са германци. Дойде времето и на малките държави с голямото сърце и с голямата амбиция”, категоричен бе Пампулов .

Майсторът на ракетата определи, че „най-важното на този етап е да се започне от ранна възраст, да се съберат деца от детските градини и от училищата, които да тренират в началото за удоволствие, за да обикнат спорта и да имат желание да стават по-добри. Виждам, че това вече е направено. С брат ми бяхме щастливци да се родим в Пловдив, където – когато започнахме да тренираме – вече имаше светила, които са си отишли от този свят. Сега, като гледам прекрасната спортна база в Търново и вашите треньори – вие също може да се чувствате щастливи, че сте се родили тук. Тази година, най-добрите момичета до 12 години не дойдоха от Малееви, не дойдоха от Левски, не дойдоха от Пловдив – първи станаха Дряново, споделям ви тези неща, защото те са ми много важни. Като ви казвам това, сигурен съм, че вие вече ще придобиете самочувствието да кажете – защо пък Дряново, защо да не сме ние?”

Визията на тенис-легендата за бъдещето на спорта у нас е, че той трябва да бъде обвързан с учебната програма. Пампулов планира да се срещне с министрите на спорта и на образованието, които според него, следва да обединят сили и да превърнат тениса от скъп и елитарен спорт, в такъв, който да бъде достъпен за всяко дете – и то в училище. Шампионът даде редица съвети за здравословното хранене и тренировките на младите спортисти, отговори на десетки въпроси от страна на техните родители и завърши беседата с максимата – „Не насилвайте децата да правят това, което не искат. Оставете ги да работят и тренират с желание. Не опитвайте да промените тях. Променете себе си – те са ваше копие”.

 

Снимки:  FB страница на спортен център „Хемус“