Култура

Театър ВЕСЕЛ закри сезона с международна изява в Брашов

В навечерието на своята 70-а годишнина Театър „АРЛЕКИНО” в Брашов стана домакин на третото издание на Международния фестивал  „CARAVANA POVEŞTILOR”. Един от най-старите куклени театри в Румъния инициира театралното събитие само преди три години, но вече утвърди неговия престиж и устойчивост във времето. Туристическият град Брашов, една от най-популярните дестинации за посещение от цял свят, обогати своя фестивален културен афиш и с този театрален форум.

За радост на търновските театрали за трети пореден път директорът на Театър „АРЛЕКИНО” Михаела Солочану отправи към Театър „ВЕСЕЛ” покана за участие в международното събитие, подкрепено активно от Община Брашов. „ВЕСЕЛ” получи специална покана за участие с версията на английски език на моноспектакъла „Не се предавай!”. С това заглавие Веселин Василев получи номинация за най-добър актьор в Лодз (Полша) през 2016 г. и Награда за най-добър детски спектакъл в Борнео (Малайзия) през 2015 г.

Театър „ВЕСЕЛ” е познат на северните ни съседи с участията си на румънски език  в международните фестивали в Букурещ и Галац през 2009 и 2010 г., в Сибиу през 2013 г. и в Тимишоара през 2014 г. В Румъния търновските театрали са удостоени с награда  за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство, с отличие за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво, с приз за атрактивен двуезичен спектакъл, както и с награда за режисура. Актьорите на Театър „ВЕСЕЛ” са представяли култовите си спектакли „Храбрият оловен войник“ и „Принцесата и граховото зърно” (режисьор Тодор Вълов).

Театрали, критици и гости на Брашов оцениха високо работата на българската трупа и на постановъчния екип на „Не се предавай!”. Директорът на фестивала „CARAVANA POVEŞTILOR” Михаела Солочану сподели, че Театър „ВЕСЕЛ” вече е и част от историята на Театър „АРЛЕКИНО”. Търновският театър през 2015 г. участва в първото издание на феста, когато с огромен успех представи „Храбрият оловен войник“, а през 2016 – „Принцесата и граховото зърно”.