Култура Образование

Театрални плакати по пиеси на Уилям Шекспир показват в Музей „Янаки Манасиев“

Изложба театрални плакати по пиеси на Уилям Шекспир откриха  в Музей „Янаки Манасиев“ във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Творбите са от най-големия у нас архив на театралните плакати, който се съхранява в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград. „Плакатите са дарение от Съюза на българските художници. От 1978 до 1990 г. Димитровград беше домакин на Международното биенале на Театралния плакат в България и всички плакати от форумите са предадени за   фонда на галерията. В него се съхраняват  над 1200 театрални плаката на художници от  29 страни, от които 58 са по пиесите на Шекспир. През 2016 г. направихме подбор на колекцията с плакати по Шекспирови пиеси и оттогава представяме изложбата в различни средни и висши художествени учебни заведения“, обясни уредникът Емилия Стоева.

Автори на плакатите в експозицията са най-добрите български имена в този жанр – Людмил Чехларов, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Асен Старейшенски, Огнян Фунев, Димитър Тасев, Мариана Минковска, Ганчо Павлов, Ганчо Ганев, Велко Велков, Димитър Трайчев, Пенчо Пенев, Иван Богданов, Марин Подмолов, Христо Алексиев, Галина Генчева /инициатор на международното театрално биенале в Димитровград / и още 24 чуждестранни художници от Австрия, Виетнам, Гърция, Италия, Иран, Кипър, Куба, Монголия, Норвегия, Полша, Русия, САЩ, Швеция, Финландия и Югославия.

„За нас  и за студентите е изключителна чест да сме домакин на изложбата, защото театралният  плакат е изкуство, с което често не се свързват събития. В съвремието има лесен достъп до информация за сега направени плакати, но не и за създадените през периода на 80-те години на миналия век“, каза доц. Красимира Друмева, ръководител на катедра „Графичен дизайн“ във Факултета по изобразително изкуство. По нейни думи през последните години има отлив и неразбиране към стила на плакатната техника. „Масовата култура се изкриви в прекалено пошло визуализиране на събития и образи. Търси се скандалност, илюстративност, а не  предаване на послания. А плакатът е изкуство на агитацията, изкуство, което не представя готови решения и образи, а провокира аудиторията да мисли и да създаде своя интерпретация за това, което вижда“, коментира доц. Друмева.

Изложбата ще остане отворена за посещение до 24 май.