Култура Община

Творби за Казанова на петима световно известни творци представя ХГ „Борис Денев“

Великотърновската ХГ „Борис Денев“ единствена у нас и за първи път в България ще домакинства  уникална изложба на петима световно известни творци  – Салвадор Дали, Кес Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини. Тя е под надслов „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ и включва 78 техни оригинални литографии.

Експозицията ще бъде открита на 17 май от 17.30 часа на първия етаж в ХГ „Борис Денев“ и ще остане в културната институция до 17 август. На събитието са поканени посланиците на пет държави – Испания, Холандия, Франция, САЩ и Италия, от които са авторите на творбите.

Изложбата „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ представя различните гледни точки на петимата автори, творили по темата. Идеята е да се представи този мит за любовта, излизаща от общоприетите норми. Експозицията показва погледите на художниците, които са от различни школи и епохи. Тя е от пет тематични раздела. Първият е Салвадор Дали – портфолио „Казанова“, следващият е Кес Ван Донген – портфолио „Казанова – първа любов“. Третият раздел е Рокуел Кент – портфолио „Илюстрации от мемоарите на Джакомо Казанова“, четвъртият е Пол-Емил – портфолио „Казанова – моите любови във Венеция“ и финалната част е Федерико Фелини – „Казанова“.

Куратори на изложбата са Василий и Александър Кесаури. Тя е продуцирана от художествена галерия „Борис Денев“и Община Велико Търново, в партньорство с Art Expo SIA от Латвия. Експозицията е 100-та в Европа и юбилейна за фамилия Кесаури, собственик на произведенията. Тя притежава около 3000 творби от световно известни автори, обединени в 27 тематични изложби.

Експозицията за Казанова е представяна в университета в Принстън – САЩ, Националната библиотека във Франция, музея на модерното изкуство – Морохаши в Япония и др.