Култура

Танцовите клубове в областта отварят врати

Някои от тях още довечера, други от 1 юни. Според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ или до 2 метра разстояние между танцуващите. Народните танци ще се играят без физически досег. Ще има дезинфектант на входа на залата. Препоръчително е носене на маски и ръкавици, но не е задължително, „Нашата работа сега е да уверим хората си, че ще работим в напълно професионална среда”, поясни Николай Корчев, хореограф и представител на бранша от региона в Националния инициативен комитет „Да отворим залите”.

В понеделник в Министерството на културата предстои нова среща за евентуална втора вълна на пандемията, с разяснения как ще се случва обезпечаването финансово на клубовете. Оказва се, че мерките 60/40, микро и малките кредити и фонд „Култура”, не са били работещи за голяма част от бранша.

През последните дни облъчих Фейсбук приятелите си с призиви за подписи, споделяния на публикации, присъствие на протест и др. Днес аз съм щастлив! Пътувам към Велико Търново с усмивка на лице и ускорен сърдечен ритъм! Вълнувам се така, че все едно никога не съм преподавал танци. След два месеца и половина днес в залата ще има танцьори, след 74 дни, днес аз ще се върна към нормалния си начин на живот! Изказвам искрени благодарности към всички колеги, танцьори и приятели за подкрепата! Професията „Хореограф“ е една много по-отговорна професия от това което си мислят голяма част от хората! Ние не спираме да се учим в момента на дипломиране, ние се учим през целия си професионален живот! Ние сме Хореографи, Мениджъри, Лидери, Психолози, Аниматори, Възпитатели, Учители и….! Ние сме родители на децата по време на международни участия, ние не спим от болки в ставите и мускулите! Мога да продължавам да пиша какво сме ние, но ще приключа с това което не сме! Ние не сме хора, които скачат два часа в залата! Благодаря още веднъж за подкрепата ПРИЯТЕЛИ!„, написа във Фейсбук днес Николай Корчев – Нико по повод добрите новини около отварянето на залите за танци.

Кремена Крумова – Попова