Култура

Танцова формация „Търновска царица” и Емил Костурков с нов спектакъл за Деня на народните будители

Спектакълът „Рачо Ковача” ще бъде представен за пръв път пред публика в МДТ „Константин Кисимов” на 30 октомври от 18ч. и от 20 ч.

Автор на представлението е хореографът на Фолклорна танцова формация „Търновска царица” – Георги Радев, анимираните декори са изработени от младия артист – Марио Радев, а музиката е симфонична, базирана на фолклорни мотиви и е дело на великотърновския музикант Емил Костурков.

Спектакълът, който е трети поред за танцьорите от „Търновска царица”, е създаден по историческия роман на Марко Недялков, който разказва за падането на Търновград под османско иго, похода на Рачо Ковача и създаването на град Габрово. Постановката е посветена на 10-та годишнина на фолклорната танцова формация  и е подарък за великотърновци за Деня на народните будители. По думите на хореографа Георги Радев, спектакълът е нещо ново за изпълнителите от „Търновска царица”, които за  пръв път излизат от рамките на фолклора в чистата му форма и  обогатяват представянето си със симфонична музика и модерен балет.

Постановката се осъществява с финансовата подкрепа на Община Велико Търново, която предоставя безвъзмездно сцената на МДТ „Константин Кисимов”.  За зрителите без предпазни средства ще бъдат осигурени маски във фоайето на театъра, а публиката ще бъдат разположена през място.