Култура

ТАМ представя творбата „Сливане“ на Марина Ангелова-Гонзалез

От 6 февруари до 5 март великотърновци и гости на града могат да разгледат най-новото керамично произведение на родената в старата столица Марина Ангелова-Гонзалез. Изложбата е организирана от пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова като част от инициативата „1m2 изкуство“. Тя може да се види на витрината на ул. Иван Вазов 8.

Вдъхновението за керамичната инсталация „Сливане“ идва от природата на село Габровци, където авторката е израснала, и отразява търсенето ѝ на вътрешно равновесие. Марина Ангелова-Гонзалез използва три цвята – червено, бяло и черно. Червената дива глина от Габровци символизира родното, а бялото и черното отразяват баланса между двата полюса, живеещи у авторката. Техниката за изработване е специфична, а резултатът наподобява шарките на полускъпоценния камък ахат.

Марина Ангелова-Гонзалез е родена във Велико Търново през 1990 година. Завършва Националната гимназия по приложни изкуства в гр. Троян, специалност “Керамика”, а след това – Националната художествена академия в същата дисциплина. Живяла е в Лас Вегас, преди да се премести в Ливорно, Италия, където е и до днес.

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда. През 2021 г. са планирани общо 5 изложби.

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата. Повече информация https://www.facebook.com/events/341426430316359

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. Само през 2019 г. са реализирани 194 събития.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.